De vier grote steden zijn druk bezig om hun hotelaanbod te vergroten en te versterken. Dit blijkt uit CBREs publicatie Netherlands Hotel MarketView. De G4 verwachten in de komende jaren
een toename van de bezoekersaantallen. Om die reden richten zij zich op toevoeging van hotels, nieuwe hotelconcepten en herontwikkeling.
*Inhaalslag Utrecht*
Utrecht maakt een inhaalslag: in de afgelopen jaren nam het aantal bezoekers toe, maar groeide het hotelaanbod niet evenredig mee. Den Haag streeft naar een breder aanbod en meer kwaliteit en is voornemens hotelinitiatieven die hieraan bijdragen te faciliteren. In Rotterdam gaat de nieuwbouw gepaard met intensivering van stadspromotie. In Amsterdam, tenslotte, ligt de nadruk inmiddels meer op kwaliteit dan op kwantiteit. Doordat in de hoofdstad hotelontwikkeling voortaan beperkt wordt toegestaan in het centrumgebied, kan hier schaarste ontstaan van eersteklas hotelvastgoed. Mogelijk leidt dit tot meer hotelverkopen.
*Amsterdam*
Amsterdam is en blijft de belangrijkste locatie voor beleggers in hotelvastgoed. Dit was zo in 2013, maar ook in de jaren ervoor. Zes hotels wisselden hier van eigenaar, samen goed voor een beleggingsvolume van circa 400 miljoen. Het totale landelijke beleggingsvolume in 2013 was 490 miljoen, tegen 150 miljoen in 2012. De focus van beleggers lag in 2013 meer op hotels, mede door een beperkter aanbod van topvastgoed in andere segmenten, zoals kantoren en winkels. Schaarste van goed hotelvastgoed in Amsterdam stimuleert beleggers mogelijk om ook te kijken naar de regio rond Amsterdam. Naar verwachting wordt deze regio in de komende jaren een volwassen markt en steeds meer bekend onder beleggers.
*PROVADA*
Jan Steinebach, Director Hotels Benelux, gaat op woensdag 4 juni om 14:45 uur op PROVADA kort in op enkele kansen in deze dynamische markt (Hal 11, stand 10A).
~Thijs Jacobs~
Utrecht maakt inhaalslag hotellerie
4 juni 2014