Met mooie fotografie op uw website onderscheidt u zich en maakt u een goede eerste indruk. Het biedt een unieke kans om een ervoor te zorgen dat potentiële gasten uw hotel boeken. Als professioneel fotograaf met veel ervaring in de hotellerie deelt Wendy Bos haar kennis met de hotellerie:10 tips voor de mooiste hotelfoto’s.
- Goed kijken
Heel belangrijk is het om goed te kijken wat u wel maar ook wat u niet op de foto wilt laten zien. Loop om te beginnen door de diverse ruimtes heen, noteer welke ruimtes u wilt laten zien en wat u wilt overbrengen aan de gasten. Probeer hierbij alvast het beeld te kaderen. Houd in gedachte ‘less is more’. Als er te veel in het beeld gestopt wordt, kan de foto onrustig en rommelig overkomen. Maak een duidelijke keuze in wat u laat zien.
- Voorbereiding
Zorg dat de ruimte die u gaat fotograferen opgeruimd en schoon is. Haal storende elementen uit het beeld. Schroom niet om een tafel of stoel voor de foto op te schuiven om de foto te verbeteren. Andere objecten, zoals een mooie bos bloemen, kunt u juist toevoegen om de foto extra kleur en sfeer te geven.
- Laat sfeer zien
‘Beleving’ is een niet te onderschatten verkoopargument en dat kunt u met de juiste fotografie overbrengen. Breng de sfeer van het hotel goed over in de foto’s. Heeft het hotel een gezellige en warme lounge met haard? Steek de haard en kaarsen dan aan om dit warme gevoel goed in de foto over te brengen. Heeft het hotel een mooie tuin met fontein? Zorg dat de fontein werkt. Leg een stapel mooie zachte handdoeken neer om een unieke hotelervaring te illustreren.
- Toon de faciliteiten
Geef een zo goed mogelijke indruk van wat de gasten bij uw hotel kunnen verwachten: de mooie entree, sfeervolle lobby, de goed uitgeruste leestafel, het fijne zwembad, de luxe spa, de weelderige tuin of het goede restaurant. En geef uiteraard een indruk van de kamers en de omgeving van het hotel. Zo zullen potentiële klanten gemakkelijker geloven dat uw hotel die opgesomde opties ook daadwerkelijk aanbiedt.
- Gebruik van uw camera
Als u een goede digitale camera bezit, gebruik deze dan en niet uw telefoon. De meeste camera’s hebben een ingebouwde flitser welke u beter niet kunt gebruiken. Fotografie zonder flitslicht kan in een binnenruimte met weinig daglicht best een uitdaging zijn. Onscherpte en beweging in de foto’s kunt u voorkomen door de camera op een statief te zetten. Als u geen statief heeft dan kunt u een zakje met rijst gebruiken als stabiele ondergrond voor de camera. Leg het zakje rijst op een geschikte plaats, bijvoorbeeld een hoge tafel. En bij foto’s met weinig daglicht kan het beeld wat te geel worden. Pas de witbalans handmatig aan in dit geval. Als u de camera in de automatische stand gebruikt, kan het zijn dat de foto te licht of juist te donker wordt. Zet dan camera dan eens op de manual-stand en pas de instellingen aan tot ze naar wens zijn. De belangrijkste variabelen zijn de ISO-waarde, de sluitertijd en het diafragma. Als u dit te complex vindt, kunt u de knop belichtingscompensatie gebruiken. Met de plus en de min kunt u de foto langer of juist korter belichten, ofwel lichter of donkerder maken.
- Resolutie
Te ‘kleine’ fotobestanden geven een beeld waarbij de pixels als blokjes zichtbaar worden en dit is niet fraai. Aan de andere kant maken te ‘grote’ foto’s de website onnodig traag. Verdiept u zich in wat de juiste pixel-dimensies zijn voor de website waarop de foto’s komen. Grote foto’s over de gehele breedte van de website zijn ongeveer 1900 tot 2000 pixels breed. Kleinere afbeeldingen volstaan met een dimensie van 800 tot 900 pixels breed.
- Verticale lijnen
Let goed op dat de verticale lijnen in de foto recht omhooglopen. De afbeelding toont heel onrustig als het beeld scheef is. Gebruik als referentiepunt de deur- en raamkozijnen en richt u camera zodanig dat deze loodrecht staan. Het kan betekenen dat de camera een hoger of juist lager standpunt nodig heeft. Ga waar nodig op een trapje staan. Hetzelfde geldt voor de horizon; deze hoort ook recht te zijn. Op de meeste camera’s bestaat de mogelijkheid om zogenaamde hulplijnen aan te zetten. U ziet dan een raster in de zoeker of display waardoor u een goed hulpmiddel heeft om het beeld recht uit te lijnen.
- Afwisseling
Gebruik variatie in de beelden door een combinatie toe te passen van overzichtsfoto’s en close-ups en detailfoto’s. Met een afwisseling in de foto’s kunt u enerzijds een goede indruk geven van de diverse ruimtes en anderzijds de sfeer en het gevoel dat bij uw hotel hoort weergeven.
- Perspectief
Foto’s vanuit vogelperspectief laten het vaak toe om mooi gedekte tafels goed tot hun recht te laten komen of om de grootte van een ruimte te vatten. Ook een ontbijt- of lunchbuffet kan vaak vanuit vogelperspectief mooi in beeld gebracht worden.
- Tijdloze foto’s
Foto’s waar u het langst plezier van heeft, zijn foto’s met een tijdloos karakter. Als u mensen in de ruimte fotografeert, zorg dan dat zij neutrale en tijdloze kleding dragen. Denk ook goed na in welk seizoen u de foto’s neemt. Zeker wanneer ook de omgeving mee in beeld komt, kunt u maar beter zorgen dat de foto’s genomen worden wanneer de omgevingslocatie op z’n mooist is.
Met deze tips bent u goed voorbereid om uw foto’s te laten spreken.
Wendy Bos Fotoproducties, specialist in hotelfotografie.