Sinds de start van de coronacrisis sloten minstens 486 cafés, 240 lunchrooms, 99 restaurants en 30 discotheken hun deuren. Toch is het totaal aantal horecagelegenheden toegenomen, blijkt uit cijfers van Locatus. De toename is vooral te verklaren door het stijgende aantal bezorgbedrijven. De traditionele horeca heeft door de crisis plaats moeten maken voor bezorg- en afhaalhoreca. Hetgeen voor een aanzienlijke verandering in het straatbeeld heeft gezorgd, zo meldt ABN AMRO in het rapport 'Stand van Leisure' februari 2022.
Met name in Drenthe, Zeeland en Limburg sloten veel cafés permanent hun deuren. Bij de lunchrooms vallen de grote aantallen sluitingen in Utrecht en Gelderland op. De toename zit vooral in bezorgers en in aanbieders van snelle consumptie. Volgens data van Locatus zijn er in de afgelopen 2 jaar 1049 nieuwe bezorgrestaurants, 194 nieuwe fastfood-locaties en 47 ijssalons bijgekomen. Vooral in Noord-Brabant is de aanwas van de bezorgrestaurants groot. De provincie telt nu 469 bezorgrestaurants tegen 291 in januari 2020.
Deze grote verandering in horeca-aanbod betekent eveneens grote veranderingen in het straatbeeld. De nieuwkomers hebben zich slechts deels gevestigd op locaties waar bijvoorbeeld eerder een café, restaurant of lunchroom gevestigd was, als ze überhaupt al voor een locatie in een stads-, dorps- of winkelcentrum hebben gekozen. Voor bezorgbedrijven geldt namelijk dat ze naar de klanten toe gaan en dat dus het hebben van een aantrekkelijke locatie minder van belang is. Overigens is de daling in het aantal cafés geen nieuwe ontwikkeling. In de afgelopen jaren zijn veel cafés omgebouwd naar café-restaurant, restaurant, bezorgrestaurant of lunchroom.