Airbnb hosts Amsterdam overtreden massaal de regels

Auteur: Thijs Jacobs
2 mei 2019
Airbnb hosts Amsterdam overtreden massaal de regels

De strengere regels die de gemeente Amsterdam heeft opgelegd aan Airbnb hosts, hebben vooralsnog weinig effect. Maar liefst 41% van de verhuurde Airbnb-woningen in Amsterdam werd in 2018 langer verhuurd dan de toegestane 60 dagen. Dit heeft als resultaat dat het woningtekort in de hoofdstad nog verder oploopt. Door de langdurige verhuuractiviteiten van Airbnb hosts zijn ongeveer 8.000 extra woningen nodig bovenop de al bestaande vraag van huizenzoekers. Dit blijkt uit het nieuwste Airbnb-rapport van vastgoedadviseur Colliers International en dataleverancier AirDNA.

Meer Airbnb’ers in regio Amsterdam

De stormachtige groei van Airbnb in Amsterdam lijkt inmiddels over het hoogtepunt heen. Voor het eerst sinds het boekingsplatform actief werd, liep het aantal geboekte overnachtingen terug en kwam 5% lager uit op bijna twee miljoen. Het blijkt dat een deel van de Airbnb’ers zich verplaatst heeft naar het gebied rondom de stad. In gemeenten als Amstelveen en Zaanstad werden vorig jaar in totaal bijna 200.000 nachten geboekt, gemiddeld 36% meer dan in 2017. Airbnb kreeg vorig jaar ook te maken met meer concurrentie. Zo groeide de aanbieder van vakantiehuizen Homeaway met 61% en verwerkte 136.000 overnachtingen.
 
“Woningbezitters in de omliggende gemeenten profiteren van het succes van Airbnb” zegt Dirk Bakker, CEO van Colliers. “Het is een olievlek die zich langzaam verspreidt. En het is een lucratieve bezigheid. Met een gemiddelde prijs van 158 euro per nacht verdiende een Amsterdamse host gemiddeld bijna 16.000 euro.”

"EEN HOST IN AMSTERDAM VERDIENT GEMIDDELD BIJNA 16.000 EURO PER JAAR"
 

Woningzoekers hebben het nakijken

In 2018 stonden ongeveer 19.500 hele woningen in Amsterdam op Airbnb, 4,4% van het totale aantal in de stad. Daarvan werd 41% langer dan 60 dagen verhuurd en 19% zelfs langer dan 120 dagen. Hierdoor vist een groot aantal woningzoekers achter het net. Het gaat om bijna 8.000 woningen die niet meer door andere mensen gekocht of gehuurd kunnen worden. Door dit verdringingseffect wordt het tekort aan woningen groter en moet er nog meer gebouwd worden om de vraag op te vangen.
 
Een deel van de hosts blijkt ook meerdere accommodaties te verhuren. Zo is 32% van deze accommodaties in handen van 13% van de hosts. Een duidelijk teken dat er professionele partijen actief zijn in de markt.

Den Haag tweede Airbnb-stad Nederland

De omvang van Airbnb in Den Haag begint serieuze vormen aan te nemen. Zo werden er vorig jaar meer dan 225.000 overnachtingen geboekt, een toename van 23%. Opvallend, omdat het aantal hotelovernachtingen in de stad met slechts 1% steeg. Hierdoor nam het marktaandeel van Airbnb verder toe. In de Haagse regio was de groei met 52% zelfs nog groter.  

1 op de 5 overnachtingen in Utrecht via Airbnb

Terwijl het aantal hotelovernachtingen in Utrecht vorig jaar afnam met 3%, groeide Airbnb juist met 3%. Er werden 160.000 nachten geboekt en dit betekent dat inmiddels bijna 20% van alle overnachtingen in de Domstad via Airbnb loopt. Ook hier had de ingevoerde 60-dagenlimiet minimaal effect en werd 40% van de accommodaties te lang verhuurd.

Groeiend toerisme in Rotterdam en Eindhoven

Zowel Rotterdam als Eindhoven worden steeds populairder bij toeristen. Dit is ook terug te zien in de Airbnb-cijfers. Zo steeg het aantal geboekte overnachtingen in Rotterdam met bijna 15% en in Eindhoven zelfs met 28%. Daar profiteerden ook de woningbezitters van. Zo verdiende de gemiddelde Rotterdamse host bijna 8.500 euro en die in Eindhoven 7.300 euro.
 
“We zien dat Airbnb ook buiten Amsterdam populair aan het worden is. Inmiddels worden bijna 800.000 overnachtingen in de andere grote steden en directe regio geboekt”, voegt Bakker toe. “Dit betekent dat steeds meer verhuurders actief worden en gemeentes nu echt moeten nadenken over het handhaven van de regels.”

Overig nieuws