Zeeuwse hotels doen het goed qua bezetting. Beter dan de rest van het land zelfs. Zeeland is de enige provincie waar de hotels in 2009 een hogere bezettingsgraad hebben gehaald ten opzichte van een jaar eerder. En dat in tijde van economische neergang. Dit blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek van accountants- en adviesorganisatie KPMG onder 225 drie-, vier- en vijfsterrenhotels, goed voor bijna 23.500 kamers.
*Niet gericht op zakelijke gast*
Landelijk gezien daalden in 2009 voor het tweede achtereenvolgende jaar zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs. "Zeeland, met relatief meer driesterrenhotels, heeft duidelijk geprofiteerd van een toename van het binnenlands toerisme en de Duitse gasten die Zeeland aandoen", aldus onderzoeker Mark Kemper van KPMG. Door de crisis werden in het bijzonder hotels die gericht zijn op zakelijke gasten relatief harder getroffen dan hotels voor toeristen en leisure gasten. Zeeland staat ook eerder bekend als vakantieregio, dan als zakelijk brandpunt van het land.
*Lagere prijs leidt tot hogere bezetting*
Zeeland is in het onderzoek van KPMG met 13 hotels vertegenwoordigd, goed voor in totaal 768 kamers. De bezettingsgraad van de Zeeuwse hotels steeg van 59,7 procent in 2008 naar 67,6 procent vorig jaar. Daarentegen daalde de prijs per overnachting. In 2007 kostte een nachtje nog 89 euro, in 2007 88 euro en vorig jaar 82 euro.
*Kamerprijs kan niet zomaar omhoog*
Kemper licht toe: "Zeeuwse hotels hebben ervoor gekozen om middels lagere prijzen hun hotels voller te krijgen. Dat is gelukt. Het duurt echter gemiddeld vier jaar voordat een hotel zijn kamerprijzen weer op het peil kan brengen van de periode voor er met de prijs werd gestunt. De hotels in de evenzo populaire vakantieregio Limburg, ter vergelijking, hielden hun prijzen gelijk en zagen daardoor hun bezettingsgraad dalen." Het is echter de vraag welke hotels er uiteindelijk onderdaan de streep de meeste omzet hebben staan.
~Frank Lindner~
Zeeuwse hotels voller door lagere prijzen
28 juli 2010