De gemeente Amsterdam en Booking.com hebben nieuwe afspraken gemaakt over de vakantieverhuur van woningen. De afspraken gaan per 1 januari aanstaande in. De gemeente Amsterdam heeft eerder regels opgesteld om illegale vakantieverhuur tegen te gaan en overlast te voorkomen.
Zo moet vakantieverhuur door bewoners of eigenaars gemeld worden aan de gemeente, mag aan niet meer dan vier personen tegelijkertijd of langer dan zestig dagen worden verhuurd en moet de eigenaar van de woning akkoord zijn. Het Amsterdamse bedrijf Booking.com onderschrijft het belang van dit lokale beleid voor vakantieverhuur dat uitwassen moet voorkomen. Booking.com is dan ook voorstander van de recent ingevoerde meldplicht en gaat een verdere positieve bijdrage leveren door vanaf 1 januari 2018 extra maatregelen te treffen.
Zo is afgesproken in een gezamenlijke brief:
Het niet boekbaar maken van advertenties na 60 verhuurde nachten tenzij de eigenaar een vergunning heeft;
Het nadrukkelijk melden aan zowel verhuurders als gasten dat er een maximum van 4 personen per appartement geldt;
Het binnen de wettelijke grenzen meewerken aan handhavingsverzoeken.
De woordvoerder van Booking.com licht een en ander toe:
"Booking.com is een trots Nederlands bedrijf en Amsterdam, de thuisbasis van ons wereldwijde hoofdkantoor, is een stad die dicht bij ons staat en ons dierbaar is. Daarom streven we ernaar om nauw samen te werken met gemeente Amsterdam om effectieve oplossingen te vinden voor het bestrijden van illegale vakantieverhuur om zo onze thuisstad, haar inwoners en gasten te beschermen. We zijn het er beiden over eens dat wetgeving rond een registratiesysteem nodig is. Dat is de enige effectieve manier om te voorkomen dat eigenaren van onroerend goed overnachtingen op verschillende platforms plaatsen, ook op platforms die geen vrijwillige overeenkomsten hebben. Omdat de stad een oplossing voor de korte termijn nodig heeft, hopen we dat de kortetermijnmaatregelen impact zullen hebben en zullen we onze gezamenlijke inspanningen om tot duidelijke wetgeving te komen als de enige langetermijnoplossing voortzetten.”