Onderzoek onder hotelexploitanten door internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in de laatste helft van 2020, laat zien dat Nederland nog altijd de meest aantrekkelijke hotelmarkt van de Benelux is. Het onderzoek is uitgevoerd onder 22 internationale hotelexploitanten in de Benelux die gezamenlijk 208 hotels vertegenwoordigen met meer dan 30.000 kamers en 73 hotelconcepten met meer dan 10.700 kamers in de pijplijn.
De top-10 van meest aantrekkelijke doelmarkten telt maar liefst 6 Nederlandse steden met respectievelijk Amsterdam, Den Haag, en Rotterdam in de top 3. De belangrijkste Belgische steden op de ranglijst zijn Brussel, Antwerpen en Brugge.
Amsterdam
Vanuit het perspectief van de onderzochte exploitanten blijft Amsterdam de meest aantrekkelijke doelmarkt in de Benelux, andere populaire steden zijn Den Haag (2e) en Rotterdam (3e). Van alle hotelmarkten in Europa is Amsterdam een van de markten die het meest geraakt is door de COVID-19-pandemie. De omzet per beschikbare kamer (RevPAR) daalde in 2020 met maar liefst 79 procent, veroorzaakt door de beperkende maatregelen als gevolg van de wereldwijde pandemie. Hotelexploitanten zijn desalniettemin positief over een gezond post-COVID marktherstel van Amsterdam omdat de stad minder afhankelijk is van langeafstandsmarkten. Circa 80 procent van de overnachtingen worden gerealiseerd door reizigers uit Europese landen en Nederland. De meerderheid van de hotelexploitanten verwacht herstel van de hotelmarkt in Benelux hoofdsteden vanaf 2023 met een mogelijk herstel vanaf 2022 van de grote regionale steden. Kleinere regionale steden in de Benelux zullen volgens het merendeel van de respondenten al vanaf 2022 herstel laten zien. Deze verwachtingen zijn in lijn met de voorspelling van Oxford Economics.
Geen stop op interesse langjarige huurovereenkomsten
De meerderheid van de respondenten (77%) geeft aan nog altijd lange termijn huurovereenkomsten te willen afsluiten wat duidt op een sterk vertrouwen in het herstel van de hotelmarkt. Wel zijn zij selectiever geworden in hun locatiekeuze. De interesse spitst zich grotendeels toe op geselecteerde markten en toplocaties binnen de Benelux. Minder dan 5 procent van de exploitanten onthoudt zich in de huidige markt van huurovereenkomsten. Bijna de helft van de respondenten geeft aan ook in de huidige markt hotelvastgoed te willen aankopen. Het transactievolume in hotelvastgoed bedroeg in 2020 ongeveer EUR 340 miljoen, een daling van 87 procent ten opzichte van 2019 (EUR 2,5 miljard).
Ontwikkelingspijplijn
Een aantal ontwikkelingen zijn als gevolg van de COVID-19-pandemie vertraagd of zelfs volledig geannuleerd wat positief nieuws is voor exploitanten omdat dit een sneller marktherstel mogelijk maakt. Sinds de uitbraak van de pandemie opende in Amsterdam nog het Nhow Amsterdam RAI (650 kamers) en het grootste Europese Holiday Inn hotel met 435 kamers. Openingen die gepland staan in 2021 zijn onder andere het Inntel Hotels Amsterdam Landmark (314 kamers), Radisson Hotel & Suites Amsterdam South (227 kamers) en het nieuwste Accor-merk Tribe Amsterdam (192 kamers). Als gevolg van de pandemie zijn er meerdere ontwikkelingen die nu nog in een zeer vroeg stadium zijn, die te kampen hebben met vertraging en financieringsproblemen.
Ralph van Polanen Petel, Associate hotelvastgoed bij Cushman&Wakefield: “Amsterdam staat al langere tijd in de belangstelling van hotelexploitanten en hotelinvesteerders en dit lijkt tot heden niet te veranderen als gevolg van de COVID-19-pandemie. Onze hoofdstad en de Benelux in het algemeen, hebben blijvende waarden en aantrekkingskracht op zeer grote aantallen binnenlandse en internationale bezoekers. De hotelsector verwacht dan ook dat reizigersaantallen in het post-COVID-tijdperk zullen terugkeren naar het niveau van voor de crisis. De bereidheid en de wens om te reizen blijft bestaan en de Benelux, met Amsterdam op één, blijft hierin een zeer populaire bestemming.”
Marc van Haare Heijmeijer, Senior Capital markets hotelvastgoed bij Cushman & Wakefield: “Ondanks de moeilijke situatie op de hotelmarkt van dit moment blijven investeerders en exploitanten optimistisch over de vooruitzichten op de langere termijn. Wij zien nog steeds veel belangstelling voor zowel vastgoedinvesteringen als langjarige exploitatieovereenkomsten in de Benelux. We verwachten de eerste tekenen van herstel al in 2022 hoewel volledig herstel zal uitblijven tot minimaal 2023 of 2024.