Brugwachtershuisjes ombouwen tot hotelkamers. In principe klinkt dat alleraardigst, maar in Amsterdam zijn er veel tegenstanders. Wat is het geval? 28 brugwachtershuisjes worden niet langer gebruikt en in 2009 zou er door de gemeente een prijsvraag uitgezet worden om de invulling gestalte te geven. De prijsvraag is er nooit gekomen en de gemeente Amsterdam ging op zoek naar de hoogste bieder, en dat terwijl de lokale bevolking liever andere invullingen, zoals kunstateliers of buurtcentra, had gezien voor de huisjes.
Besluit al genomen
De gemeente koos dus voor de hoogste bieder. In dit geval bleek het idee om het Lloyd Hotel de hotelkamers te laten exploiteren het meest lucratief. Volgens de woordvoerder van wethouder Pieter Litjens is 'het besluit in principe al genomen', zo lazen wij in het Parool. Eerlijk is eerlijk: de plannen stammen nog van voor de hotelstop, maar dat maakt de aversie tegen het plan van de lokale bevolking niet minder. Vooral omdat de handtekeningen die werden verzameld om het de gemeente van inzicht te doen veranderen (er werden 2800 handtekeningen opgehaald) in een grote bureaucratische la verdwenen.
Toerisme boven woongenot
De Amsterdammer moet zich al langs toeristen wurmen om op plaats van bestemming te komen en ziet winkels met kwaliteitsproducten verdwijnen ten faveure van toeristenwinkeltjes gevuld met goedkope prullaria. Voor het Lloyd Hotel en de gemeente is deze invulling winstgevend, maar voor de local is het het zoveelste teken dat de stad toerisme verkiest boven woongenot. De hotellerie kampt met een imagoprobleem in onze hoofdstad en zal hard moeten werken om de goodwill van de lokale terug te krijgen. Dat zal niet lukken wanneer steeds meer monumentale panden door vastgoedinvesteerders worden onttrokken aan Amsterdam en de Amsterdammer om er vervolgens hotels van te maken...