Duurzaamheid is al jaren een ‘hippe’ term in de samenleving en de gastvrijheidssector vormt hierop geen uitzondering. Veel bedrijven richten zich op het doen van ‘minder slecht’, maar is dat wel genoeg? Inmiddels heeft de term ‘regeneratieve gastvrijheid’ haar intrede gedaan. Biedt dit hoteliers een nieuwe kans? Hoe zorgt dit voor impact?
Vragen als deze zijn door Alessandro Inversini (Ecole Hoteliere de Lausanne), Lionel Saul (Ecole Hotelerie de Lausanne), Sarah Balet (HES-SO Valais Wallis) en Roland Schegg (University of Applied Sciences and Arts Western Switzerland) nader onderzocht. In het artikel ‘The rise of regenerative hospitality’ onderzoeken zij de ontwikkelingen op het gebied van regeneratieve gastvrijheid en wat de toepassing voor de hotellerie is. Dit onderzoek is het eerste in zijn soort waarbij gastvrijheidsinstellingen als basis van het regeneratieve proces worden besproken.
Op basis van de inzichten van ervaren toerismeprofessionals, waaronder academici, consultants en hoteliers met kennis van regeneratief toerisme, zijn waardevolle perspectieven verzameld. Deze inzichten worden versterkt en onderbouwd door een uitgebreid theoretisch kader over regeneratieve businessmodellen.
Ze bieden specifieke context voor twee onderzoeksdoelstellingen:
1. De aard van regeneratieve gastvrijheid
2. De omvang van regeneratieve gastvrijheid
De aard van regeneratieve gastvrijheid
Een van de belangrijkste conclusies van het onderzoek is de nadruk op de essentie van regeneratief toerisme. In tegenstelling tot de huidige benadering van duurzaamheid, die vaak gericht is op het minimaliseren van negatieve impact, draait regeneratief toerisme om het maximaliseren van positieve effecten. Dit vereist een fundamentele verandering in denkwijze. Deze ‘mindshift’ is cruciaal, omdat het niet slechts een bedrijfsstrategie of een keuze is. De focus ligt dan ook niet op wat toerisme kan opleveren, maar op hoe toerisme kan bijdragen aan de ontwikkeling van plaatsen en bestemmingen.
De omvang van regeneratieve gastvrijheid
De resultaten bieden een helder kader voor een regeneratief gastvrijheidsmodel, dat de overgang van het huidige duurzaamheidsparadigma naar lokale en systemische (gericht op het geheel van onderling verbonden elementen zoals ecologie, economie en gemeenschap) regeneratieve benaderingen in de gastvrijheidssector mogelijk maakt. Hierbij vormen het interne en externe perspectief de basis, waarbij plaats-intelligentie en mensenintelligentie de twee sleutelprincipes zijn om deze benadering te realiseren. Plaats-intelligentie verwijst naar de systemische relatie van het hotel met de omgeving en gemeenschap waarin het daadwerkelijk ‘plaats’ neemt. Naast het verwelkomen van gasten, dragen hotels actief bij aan het behoud en de regeneratie van de plek. Mensenintelligentie verwijst naar de transformerende relatie tussen personeel, gasten en de lokale gemeenschap. Bij hotels die regeneratief opereren bestaat een groot deel van het team uit lokale medewerkers. Binnen deze regeneratieve benadering geven hotels gasten een rol door ze deel te laten nemen aan lokale activiteiten om zo bij te dragen aan het welzijn van de gemeenschap.
Referentie
Inversini, A., Saul, L., Balet, S. and Schegg, R. (2024), “ The rise of regenerative hospitality:, Journal of Tourism Futures, Vol. 10 No. 1, pp. 6-20.
Over de auteur
Yasemin Oruc, MSc. MBA is Senior Lecturer Hospitality Marketing & Innovation en Reserch Fellow City Hospitality aan de Hotelschool The Hague. Ze is hoofddocent van de course Business, Research & Consultancy aan de MBA en kerndocent van de course Guest Experience in the Hotel Industry aan de Master Leading Hotel Transformation.
Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek verricht in en over de hotellerie. Maar hoe vertaalt deze kennis zich naar de praktische wereld van de hotelier? In de reeks Hotel & Wetenschap slaan wij een brug naar toepasbare inzichten voor de hotellerie.
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.