Baron Frans van Verschuer gaat een hotel bouwen. Niet zomaar een hotel, maar een 81 kamers tellend hotel midden op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd, prachtig gelegen aan de rivier de Linge en deels gesitueerd in een middeleeuws pand. “De bijzonderheid aan dit geheel is, dat het gaat lukken”, aldus de baron. Zoals u begrijpt, is het niet eenvoudig om de bestemmingsplanwijziging rond te krijgen.
Heel snel gaat het niet, vanuit de kant van de overheden. Maar dat is te verklaren, aldus Frans van Verschuer: “Het is allemaal best bijzonder, een hotel in het buitengebied, op een voormalige agrarische locatie en in een middeleeuws pand. De overheden willen alles goed inbedden in verband met precedentwerking, dat heeft heel wat voeten in aarde. Daarom verwacht ik in het voorjaar van 2020 het hotel te kunnen openen, rekening houdend met een bouwtijd van 16 maanden.”
Veiligheidseisen
De hotelkamers komen in de te realiseren nieuwbouw. De receptie, het restaurant en de bar in het monumentale deel. “De middeleeuwse locatie biedt mogelijkheden om architectonisch iets heel leuks mee te doen. Dit deel wordt ook vergroot en de hotelkamers komen in de nieuwbouw. Dat moet ook haast wel, want we hebben te maken met allerlei veiligheidseisen. De gemeente heeft bovendien als voorwaarde gesteld dat we een architect in de arm nemen die ervaring heeft met monumentale panden, zodat dit unieke pand niet ten prooi zou vallen aan commercie en horeca.”
Financiering geen probleem
Het gebouw in kwestie is de monumentale boerderij ‘Gansheuvel’. De financiering komt wel goed volgens de baron, alhoewel de handtekening nog niet is gezet. “Een lokale krant meldde al dat de financiering rond was, ik had mijn mond voorbij gepraat. Niet veel later belde mijn huisbankier op, met de vraag of ik een andere bank in de arm had genomen. Dat had ik niet, maar ik weet dat het met mijn bank gaat lukken, mede vanwege het succes van onze andere horecatakken en de behoefte aan een hotel in de regio. Overigens hoeft de financiering pas in orde te zijn wanneer de eerste factuur van de aannemer betaald moet worden, maar dat is geen probleem.”
Gasten naar Van der Valk gestuurd
Wie Beesd - en het landgoed - niet goed kent, heeft vast weleens gehoord van de ‘Landgoedfair’, de producten van het landgoed of de bloesemtochten in de Betuwe. Op commercieel vlak is dit landgoed inmiddels een sterk merk. “De Landgoedfair is één van de oudste fairs in Nederland en een belangrijke economische drager van het landgoed. We hebben er bijvoorbeeld ons pannenkoekenrestaurant mee gefinancierd. Dit restaurant is een groot succes en alweer aan een uitbreiding toe. Ook zakelijke gasten weten het restaurant te vinden; het ligt weliswaar verscholen, maar vanaf de rijksweg A2 ben je er zo. Natuurlijk hebben we onderzoek laten doen naar de haalbaarheid van het hotelbouwplan; wat betreft overnachtingsmogelijkheden is het echt armoe hier in de buurt. We verwijzen groepen en individuele reizigers naar Van der Valk Hotel Tiel of een B&B, maar niet iedereen wil daar slapen. Van der Valk ligt immers strak tegen de snelweg aangeplakt en een B&B is niet voor iedereen aantrekkelijk.”
Zakelijke gasten
Doordeweeks is het aantrekken van leisuregasten moeilijk, dat weet Frans zelf ook. Het landgoed is uitermate geschikt voor zakelijke gasten. “We hebben nu al veel voorzieningen voor vergadering en congres, zes stuks in totaal. In het toekomstige hotel houden we daar ook rekening mee en bieden straks voorzieningen voor kleinere groepen. Eén nadeel: de grotere locaties liggen op een kilometer afstand van het hotel, dus we zijn bezig om ludieke manieren te verzinnen om onze gasten van A naar B te brengen. Dat kan met een Land Rover zijn, het hoofdkantoor van dit automerk bevindt zich immers in Beesd, of met een Segway. Daar zijn we nog niet over uit. 2020 lijkt nog ver, maar ik zie dat de tijd snel voortschrijdt. Omdat we al vier jaar met dit project bezig zijn, zie ik ook dat er in die tijd op het hotelvlak al veel veranderd is, en dan met name op het gebied van technische slimmigheidjes. De gast wil nu iets anders dan een paar jaar geleden; de zakelijke gast waardeert bijvoorbeeld een snelle check-in zonder receptie. Al die nieuwe technieken hebben invloed op de bouw en ik ben daarom ook blij dat we een horecaspecialist in de arm hebben genomen die de architect bijstaat.”
Personeel vinden
Goed hotelpersoneel is moeilijk te vinden deze dagen. Baart dit geen zorgen? “Met Pasen startte het pannenkoekenseizoen, dus dan moeten we volledige bezetting hebben. Ik merk daar al dat het lastig was om de boel rond te krijgen, en dan kun je in een restaurant nog gebruik maken van uitzendkrachten. Dat kan in het hotel straks niet zo gemakkelijk. Natuurlijk heb ik al een paar hotelmanagers gezien die ik weg zou willen snoepen, alhoewel bij ons solliciteren nu nog wat voorbarig is. Het hotel opent pas in 2020 en als mens kun je in de tussentijd ook veranderen. Voor het hotel hebben we straks veertig, vijftig fte’s nodig, dus het wordt nog wel een lastig vraagstuk.”
Advies van experts
Niet alleen de horecaspecialist, maar ook een klankbord van vijf mensen uit het hotelleven staan de baron en zijn vrouw bij. “Nee, Van der Valk Hotel Tiel zit daar niet bij, alhoewel we een zeer goede relatie hebben. Het zou ook vreemd zijn, aangezien we toch een soort van concurrent worden. Erik van Dijk van Oud-London zit in onze groep van experts, net als een oud-directielid van De Efteling en de medeoprichter van La Place, Droes Prinsen. Hun inzichten bieden waardevolle informatie, alhoewel wij veertien jaar geleden - niet gehinderd door enige kennis - al een succesvol horecabedrijf hebben opgezet in de vorm van het pannenkoekenhuis. Dit kunstje gaan we absoluut herhalen met de bouw van dit hotel.”
HM302018