'Betere aansluiting hotelscholen nodig'

5 juni 2013
'Betere aansluiting hotelscholen nodig'

De Association of Food & Beverage Management (AF&BM) gaat onderzoeken hoe zij met hotelscholen tot een betere afstemming kunnen komen op het gebied van het onderwijsaanbod. Tijdens
het seminar 'Back to school' zei AF&BM-voorzitter Suzanne de Zwaan: "De vragen, verhalen en voorstellen die we hebben gehoord van studenten van de Hotelschool Den Haag en de reacties daarop van de leden van de AF&BM stelt ons gezamenlijk voor de keuze ofwel op dezelfde voet verder te gaan of het onderwijsaanbod eens goed tegen het licht te houden en het daar waar mogelijk meer van deze tijd te maken."

De vraag waarop het seminar antwoord wilde krijgen was: "Als de AF&BM in 2020 de ultieme opleiding tot F&B professional wil ontwikkelen, hoe moet die er dan uit zien?"

*Snelle veranderingen*
Opvallend was het vlammende en inspirerende betoog van de eerste spreker, studente Ellen Schmid, een van oorsprong Duitse die (in het Engels) de vurige wens uitsprak het onderwijspakket beter te laten aansluiten op de praktijk en vooral op 'deze nieuwe tijd waarin de maatschappij en de manier waarop wij als mensen met elkaar omgaan in rap tempo verandert'.

*Toekomstvisie*
Na deze presentatie deelde Jan Willem Mans van Kenwerk zijn visie op de toekomst vanuit het horecaberoepsonderwijs en liet oud-studente Marlies Kromjong, nu als talent director Europe verantwoordelijk voor talent development binnen Unilever in Europa, zien wat binnen een grote onderneming als Unilever wordt verwacht van nieuwe medewerkers en talenten.

*Aansluiting*
Na het plenaire gedeelte werden de AF&BM leden met de studenten in breakout sessies met elkaar rond de tafel gezet om uiteindelijk te komen tot een groot aantal voorstellen waar opleidingen met hun studenten meteen mee aan de slag zouden kunnen gaan. Met als bottomline in alle voorstellen: een betere aansluiting en samenwerking tussen onderwijs en praktijk.

~Frank Lindner~

Overig nieuws