Het zaadje werd geplant toen hij als souschef de keuken van Blooming betrad. Nu, jaren later, bloeit er iets heel moois. Vanaf heden is Roel Oostrum de nieuwe executive chef van Blooming in Bergen. Blooming bestaat uit drie unieke locaties: Blooming hotel, Landgoed Het Hof en strandpaviljoen Blooming beach. Met de blik op de warme dagen richt Oostrum als eerste zijn pijlen op het paviljoen.
Eind jaren ’90 evolueerde zijn interesse in een passie toen Oostrum een bijbaan kreeg onder Michelin chef Alan Pearson, destijds bij Hotel-Restaurant Merlet. Hij verruilde de horeca-vakschool voor een koksopleiding. De wortels van zijn passie groeiden dieper en dieper tijdens zijn prestigieuze stageplekken bij De Bourgondiër, De Vrienden van Jacob en Restaurant Vermeer. Na zijn opleiding werkte Oostrum al even bij Blooming als souschef waarna hij zijn pad vervolgde bij Bistronomie ’t Parkje in Bergen en Rotisserie IJkgebouw in Alkmaar. Nu keert hij terug naar Blooming om te floreren in zijn nieuwe positie als executive chef.
Culinaire bloei
Met het strandseizoen in zicht waait Oostrum als een frisse wind door het paviljoen. “Het concept kan het best omschreven worden als ‘Blooming beach bowls’, echt comfort food in een bowl geserveerd in een relaxte strandsetting. Alle gerechten, vlees, vis of vega, hebben een tussengerecht-formaat en worden, afhankelijk van de trek, vergezeld door een bijgerecht of dip to share.”
De roots van de gerechten liggen in de Hoftuin. Gedurende de jaren dat Oostrum niet bij Blooming werkte was hij toch wekelijks in de biologische moestuin van Landgoed Het Hof te vinden. “De grote variatie aan prachtige en eerlijke producten die daar verbouwd wordt inspireert me enorm. Naast walnoten en bloemen zijn er ruim 50 soorten groente, fruit en kruiden te vinden. In de ongekende rust die er heerst laat ik me inspireren tot een eindeloze hoeveelheid smaakcombinaties. Het is een onuitputtelijke bron van creativiteit en een prachtige weerspiegeling van de seizoenen. Dat haal je niet uit een boekje”, volgens Oostrum.
Zijn volgende stap, na het paviljoen, is om het hotel naar een hoger culinair niveau te laten groeien. “Daarnaast kan ik niet wachten tot het 17e -eeuwse Landgoed Het Hof haar volledige horecavergunning krijgt. Er is namelijk geen snellere route van tuin naar bord te bedenken. Zo geven we het woord ‘hofleverancier’ een geheel nieuwe betekenis. En aangezien we al het afval uit de keuken al composteren, zit het met onze circulariteit al meer dan goed.”