Eind 2019 werd blooming hotel, gevestigd in Bergen (NH), reeds verkozen tot Nederlands Meest Duurzame Hotel. Een fantastische prestatie op zich. En dat gasten dat waarderen werd wederom overduidelijk tijdens de jaarlijkse Zoover Awards voor accommodaties. In verschillende categorieën, van camping tot B&B en van appartementen tot hotels, werd uitmuntendheid geprezen en beloond. Algemeen Directeur van blooming bedrijvengroep, Mike Bosman, onderstreept de ingezette duurzaamheidskoers van het hotel.
Continu verduurzamen
Duurzaamheid staat al tijden hoog op het prioriteitenlijstje van blooming. Enkele jaren geleden begon het hotel met een eigen moestuin waar zo’n vijftig soorten groenten, fruit en specerijen worden verbouwd. Inmiddels composteert blooming ook het afval van diezelfde tuin, gelegen op Landgoed Het Hof dat wordt bestierd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast verblijden ze elke zakelijke gast met een hervulbare Dopper, brouwen ze zelf biologisch bier en verkopen ze een huiswijn die ze zelf hebben samengesteld met een Spaanse partner. Maar daar houdt het niet op. “Slapen doe je hier op een matras van COCO-MAT, de rietjes zijn van Straw Life en de toiletrollen van The Good Roll. We hebben bamboe tandenborstels, gebruiken geen mono-verpakkingen meer, leiden per jaar zo’n twintig mensen op en ga zo maar door" aldus Mike Bosman.
Het is te zien en te ervaren dat niet alleen de industrie duurzaam ondernemen omarmt, maar nu ook de gast. Met een jaarscore van 8,9 - en zo’n 60.000 overnachtingen per jaar - laat blooming zien dat verduurzamen noodzakelijk is geworden. Een grote investering die uiteindelijk veel oplevert. En daar is de hedendaagse gast ook van op de hoogte.
Hoog in het vaandel
Bij blooming doen ze het niet aan het ‘groen-is-poen-gehalte’. Het willen blijven verduurzamen zit in het DNA. De panden waar blooming groep in huist, zijn van net na de oorlog en waren toebedeeld aan het opleidingsinstituut de Volkshogeschool. Hier werd het zaadje voor blooming gepland. Om mensen destijds weer een opleiding te laten volgen werd het ‘leren en logeren’ populair. De manier waarop de Volkshogeschool toentertijd handelde, is te herleiden naar het maatschappelijk verantwoord ondernemen, oftewel MVO, van nu. De groep vindt het belangrijk het hele team hierin mee te nemen. “Dus deze award zien wij als dank van de gast voor al onze medewerkers. Ons jaar kan nu al niet meer stuk”, vertelt Bosman.
Over een week sluit het hotel in zijn geheel voor maar liefst een maand om een grote verbouwing te realiseren. Zo zal er gebouwd worden aan een nieuw restaurant, brasserie en keuken.