Na eerder dit jaar brons (Dutch Hotel Award) en zilver (Zoover Award) te hebben gewonnen, is het voor hotel blooming nu goud wat de klok slaat. Gisteren werden tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam de Gaia Green Awards uitgereikt. Deze awards gaan naar de restaurants, strandpaviljoens en hotels in Nederland en België die zich aantoonbaar inspannen op het gebied van duurzaam ondernemen. Hotel blooming uit Bergen (NH) mag zich vanaf heden 'meest duurzame hotel' noemen. De jury koos in de categorie hotels blooming als winnaar. Daarmee liet blooming hotel de andere finalisten, Hotel Jakarta (Amsterdam) en familiehotel Soll Cress (Kokszijde) achter zich.
Een lovend juryrapport
De jury was erg onder de indruk van de maatschappelijke bijdrage van blooming. Duurzaamheid zit dan ook diepgeworteld in de stichting, waar de winst grotendeels naar de maatschappelijke initiatieven gaat. Twee jaar geleden benoemde blooming Marieke Böggemann tot fulltime mvo-adviseur. Samen met werknemers en afdelingen vertaalt zij duurzame en maatschappelijke ideeën naar concrete plannen en projecten.
Bijzondere projecten
Een mooi voorbeeld is de samenwerking met Scorlewald. Hierbij verbouwen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt producten voor blooming in de moestuin. Afval scheidt en composteert blooming zelf. Daarmee wordt de moestuin, bij blooming’s Landgoed Het Hof bemest. Team blooming onderneemt in die zin dus circulair, want in die enorme biologische moestuin verbouwen zij ruim vijftig soorten groenten, fruit en noten. De hoofd-tuinman bepaalt samen met de executive chef het zaaiplan.
Daarnaast geeft blooming haar zakelijke gasten een Dopper fles die op meerdere plekken in het hotel bijgevuld kan worden. Marieke: “Een Dopper-gebruiker is goed voor tientallen petflesjes die niet meer nodig zijn en dus niet gemaakt hoeven te worden. Ook hebben ze met een lokale brouwer eigen blooming bier gemaakt nadat in Spanje een andere partner eerder al wijn voor ons produceerde. En natuurlijk allemaal biologisch.
En dat is niet het enige. De gasten slapen op bedden van Coco-mat, rietjes zijn vervangen door die van ‘Straw Life’ en toiletrollen door die van ‘The Good Roll’. Inmiddels behoren mono-verpakkingen tot het verleden en wordt het brood grotendeels gebakken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Meer inspiratie doet blooming op door hun samenwerking met de ‘Koplopersgroep Circulaire Hotels Amsterdam’. Böggemann vervolgt: “en zo zit duurzaamheid in ons DNA”.
Een geweldige (h)erkenning
Algemeen directeur, Mike Bosman, vertelde na de uitreiking natuurlijk enorme concurrentie te hebben gezien in collega Hotel Jakarta uit Amsterdam. “Hun pand is natuurlijk fantastisch; volledig purpose-built en geheel energieneutraal. Onze panden zijn begin vorige eeuw, en sterker nog in de zeventiende eeuw, niet ontwikkeld met de gedachte dat blooming er ooit horeca in zou gaan exploiteren. Dat maakt dat onze gebouwen nog niet zo ver zijn. Dat maakt het winnen van de award wel extra bijzonder. Het hotel is echter wel gesitueerd op tien hectaren eigen bebost duingebied en onze doelstelling is binnen tien jaar een enorme duurzaamheidsslag te maken ten aanzien van energie." Bosman concludeert enorm blij en trots te zijn met deze geweldige (h)erkenning voor het team.
Geen bijzaak
Uit alles blijkt dat MVO geen bijzaak is bij blooming. “We doen het er niet bij”, zegt Marieke. “Dat is ook de reden dat we blooming met een kleine letter 'b' schrijven”, voegt Mike Bosman toe. “Het Engelse werkwoord ‘to bloom’ betekent ‘tot bloei laten komen’ en dat is precies waar het bij ons om draait. Op deze manier dragen we ons steentje bij in de maatschappij en spreken we intern van het uitkeren van maatschappelijk dividend. Ons team nemen we hierin mee en dat zorgt voor een bijzonder prettige werkplek waar training en beleving belangrijke pilaren zijn”.