Brandveiligheid: een aspect van uw ondernemerschap dat vaak voor hoofdbrekens zorgt. Er zijn mensenlevens mee gemoeid, en daarom zeer belangrijk, maar het op peil houden van de veiligheidssituatie
kost ook veel geld, werk en aandacht. In hotels en b&b's is de brandveiligheid nog belangrijker dan in veel andere gebouwen. Gasten verblijven in een voor hen onbekende omgeving en zijn daarom extra kwetsbaar bij brand. Ze weten dus vaak ook niet niet op voorhand hoe ze een veilig heenkomen moeten zoeken in geval van een calamiteit.
We starten met een reeks over brandveiligheid, zodat u uw gasten beter kunt beschermen en beter voorbereid bent op eventuele investeringen.
*Kleine hotels*
Uit een onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt, dat de brandveiligheid in kleine hotels die vo?o?r 1980 zijn gebouwd, meer dan eens te wensen overlaat. De Rijksoverheid verstrekt dan ook een handreiking om de eigenaren van deze hotels te hulp te schieten, zodat zij de brandveiligheid in hun hotel kunnen borgen.
*Zware eisen*
De brandveiligheidseisen voor gebouwen met een ÂlogiesfunctieÂ, zoals hotels, b&b's en pensions in Nederland, zijn relatief zwaar. Zeker vergeleken met de regelgeving voor andere gebouwen. Belangrijkste reden hiervoor is de kwetsbaarheid van de gasten. Er zijn eisen aan de gebouwen zelf en daarnaast ook eisen aan het gebruik. De belangrijkste eisen, waaraan gebouwen moeten voldoen, staan in het 'Bouwbesluit'. Er is een verschil tussen nieuwbouw en bestaande bouw.
*Belangrijke punten*
De essentie van de regelgeving: mensen moeten een pand bij brand veilig kunnen verlaten!
Bij de brandveiligheid van hotels spelen de volgende aspecten een rol:
1. Bouwkundige aspecten
2. Installatietechnische aspecten
3. Gebruiksaspecten
4. Organisatorische aspecten
Met name de bouwkundige aspecten vragen de nodige aandacht.
*Een paar belangrijke punten*
We lichten een aantal belangrijke punten voor u toe. Zo hebben we te maken met compartimenten. De scheidingswanden van (sub-) brandcompartimenten moeten een Âweerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van minimaal 20 minuten hebben. Met andere woorden: ze moeten 20 minuten brandwerend zijn. Voor nieuwbouw en bij verbouwingen gelden hogere eisen! Denk dus goed na voordat u gaat (ver)bouwen; de kosten kunnen hoger blijken dan geraamd.
*Altijd een deurdranger*
Openstaande deuren doen de brandwerendheid van een wand teniet. Deuren in scheidingswanden van hotelkamers moeten daarom dan ook altijd zelfsluitend zijn. Er moeten daarom dus deurdrangers op zitten. De deuren moeten bovendien goed aansluiten in de kozijnen en mogen niet kieren. Vuur  en ook rook  kunnen immers gemakkelijk door kieren dringen!
*Vluchtroute*
Een vluchtroute moet leiden tot het aansluitende terrein en van daaruit tot de openbare weg, zonder dat gebruik moet worden gemaakt van een lift. Dat wil zeggen dat een vluchtweg alleen over vloeren, trappen en hellingbanen mag leiden.
~We hebben onder meer gebruik gemaakt van informatie uit de Handreiking brandveiligheid oude hotels, die aangeboden wordt door de Rijksoverheid. De volgende keer meer. Houd ook Hospitality Management in de gaten. In het hotelvakblad gaan wij dieper in op het onderwerp.~
~Thijs Jacobs~
Brandveiligheid in hotels & b&b's (1)
24 maart 2014