In eerste Europese Cash Report, dat tijdens het internationale congres ÂFuture of Cash 2016Â in Parijs werd gepresenteerd, blijkt dat de manier
waarop we betalen verschuift. We hebben meer keuze en winkelen meer online. Toch is cash binnen Europa nog altijd het dominante betaalmiddel. Sterker nog, het totale volume cashbetalingen neemt in het merendeel van de Europese landen nog steeds toe. Dat brengt ons meteen tot de tweede conclusie: dat samenwerking vereist is tussen alle marktpartijen om het betalingsverkeer zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.
*Enkele feiten op een rij:*
Momenteel vindt 60% van alle betalingen binnen Europa plaats met contant geld; het aantal ATM-transacties nam in de periode tussen 2009 en 2014 zelfs toe met ruim 14%, en was in totaal goed voor een waardestijging van 2.188 miljoen euro in vijf jaar tijd.
Slechts in acht Europese landen nam het aantal contante betalingen af tot minder dan 50% van het totale betalingsverkeer.
Op de Nederlandse markt is contant geld ook nog altijd het meest dominante betaalmiddel; 60% van alle betalingen gebeurt in cash. Ook het aantal pintransacties steeg fors: alleen al in de periode 2009-2014 naar 3,2 miljard.
Hoewel het gebruik van elektronische betaalmiddelen snel stijgt, blijft in Nederland ook de hoeveelheid contant geld in omloop stijgen.
~Thijs Jacobs~
Cash blijft Europa's dominante betaalmiddel
12 april 2016