Het Centre of Expertise Leisure Tourism & Hospitality (CELTH) investeert een extra miljoen euro in de ontwikkeling van een Agenda Bewuste Bestemmingen en Innovatieve Industrie. Deze Agenda moet leiden tot de ontwikkelingen van kennis, methodieken en praktische tools om bestemmingen te helpen bij een bewuste duurzame ontwikkeling. Hiermee zet CELTH een nieuwe stap om een extra impuls te geven aan de kennisinfrastructuur rond toerisme in Nederland.
CELTH is een samenwerking van Breda University of Applied Sciences, NHL Stenden Hogeschool, HZ University of Applied Sciences en de kenniscentra European Tourism Futures Institute (ETFI) en Kenniscentrum Kusttoerisme (KCKT).
Met deze nieuwe stap speelt CELTH in op het advies van de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) Waardevol Toerisme. De raad adviseert het Rijk om extra te investeren in een kennisinfrastructuur voor toerisme.
Investering in kennisinfrastructuur is nodig
Menno Stokman, directeur CELTH: “De urgenties in de gastvrijheidssector vereisen meer kennis en onderzoek. We hebben netwerken nodig van partners die werken aan duurzaam bestemmingsbeheer en een duurzame sector. Een sector met toenemende sociale, ecologische en economische doelen. Door extra te investeren geven we een impuls aan de ontwikkeling van kennis, methodieken en praktische tools, visie en strategie om bestemmingen en de industrie in staat te stellen verantwoordelijkheid te nemen voor keuzes die leiden tot duurzame ontwikkeling en veerkrachtige bestemmingen. Met deze essentiële eerste stap creëert CELTH momentum en doet zij een handreiking richting de Rijksoverheid en kennisinstellingen om in gezamenlijkheid voor de noodzakelijke verdere versnelling te zorgen.”
Netwerkstructuur en samenwerking vereist
Dr. Stefan Hartman, programmadirecteur ETFI bij NHL Stenden Hogeschool en namens CELTH actief in de ontwikkeling van het Data & Development Lab en de Landelijke Data Alliantie: “CELTH deelt de opvatting van de Rli en doet een extra investering in de kennisinfrastructuur. Het is cruciaal voor bestemmingen om proactief de ontwikkelruimte voor toerisme te bepalen en kaders te stellen die enerzijds robuust zijn, zodat kwaliteiten niet verloren gaan. En anderzijds kaders die flexibel zijn, zodat ondernemers kansen zien om rendabele initiatieven te ontplooien die waarde toevoegen aan de bestemming.”
Bestemmingen en industrie methodieken en tools aanreiken
Dr. Ko Koens, senior lecturer en onderzoeker bij Breda University of Applied Sciences: “Met de Agenda willen we komen tot de ontwikkeling van methodieken en tools om bestemmingen en industrie te faciliteren bij het maken van bewuste keuzes voor een duurzame ontwikkeling. Hierbij is het essentieel dat we ons niet beperken tot de toeristische industrie, maar juist ook de samenwerking zoeken met belanghebbenden van buiten het toerisme.”
Menno Stokman vult aan: “We richten ons daarbij ook op de rol van de ondernemer, waarin we mogelijkheden voor verduurzaming onderzoeken, hoe de overheid deze verduurzaming kan aanjagen en wat de impact is op het financiering- en exploitatiemodel van marktpartijen”, aldus Menno Stokman. “Het gaat om het balanceren van de sociale, ecologische en economische impact en het realiseren van kwalitatieve belevingen voor inwoners en gasten, kwaliteit van leven en kwaliteit van werk. En de randvoorwaarden die nodig zijn om deze kwaliteiten op bestemmingsniveau te realiseren. Denk aan data en technologie, infrastructuur en governance.”