Het evenement Champagne aan Zee, dat plaatsvindt op zondag 21 november in het Kurhaus in Scheveningen, gaat dit jaar een culinair record breken. Nooit eerder was het aantal champagneproducenten, waaronder de vooraanstaande champagnehuizen Bollinger, Piper-Heidsieck, Taittinger, Dom Pérignon, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Roederer en Laurent-Perrier, zo groot. De keuze - uit maar liefst 120 verschillende champagnes was nog niet eerder zo rijk. Ook maken op deze dag tien chefs van toprestaurants uit de GaultMillaugids hun opwachting. Naast de grote proeverij zullen drie champagnehuizen in alle zalen van het Kurhaus een beperkt aantal masterclasses organiseren. Vertegenwoordigers en wijnmakers van deze huizen geven uitleg en laten bezoekers de mooiste champagnes proeven. Een tiental chefs - geselecteerd uit de GaultMillau restaurantgids - zal de champagnes ondersteunen met speciaal bereide amuses. Aanwezig zijn onder meer Robert Kranenborg (Le Cirque), Edwin van der Goor (Seinpost), Onno Koksmeijer (Okura Hotel, Ciel Bleu), Henk Savelberg (Savelberg), Harry Visbeen (Het Ganzenest), Paul Lute (Lute),Koos van Noort (Kurhaus) en Marc Smeets (Marc Smeets, Corona). Tijdens het evenement zullen 'Sabreurs' met de sabel de champagneflessen openen. Dit ritueel vindt zijn oorsprong in de tijd van Napoleon, toen de chevaliers een eenvoudige manier zochten om een 'overwinningsfles' te openen.