Column: Besparingslijstje

Auteur: Redactie
Columns David Bakker 11 november 2022
Column: Besparingslijstje

De kamerprijzen lagen in Nederland in het derde kwartaal een kwart hoger dan hetzelfde kwartaal in 2019, blijkt uit cijfers van ING. U leest het goed: in 2019. Het topjaar voor de hotellerie. De reden daarvoor is helder. De oplopende energie- en personeelskosten zorgen ervoor dat de hotellerie de prijzen flink moet en kan opschroeven. Want is het niet een beetje vreemd dat de (voornamelijk) leisure gasten blijven komen? Hadden we niet verwacht dat een groot deel zou afhaken, omdat de prijzen te hoog werden?

Tijdens HotelSummit 2022, op 31 oktober, kwamen hoteliers vanuit het hele land bij elkaar om zich te laten informeren en inspireren tijdens het jaarlijkse hotelcongres van Nederland. De zorgenkindjes – of zorgenkinderen – waren niet verrassend: inflatie, personeel en de oplopende energiekosten zorgen voor stress bij menig hotelier. Maar waar geen een hotelier zich zorgen over leek te maken, was of de gasten volgend jaar weer komen?

Gelukkig maar. Want tegen alle verwachtingen in zitten de vliegtuigen weer vol. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) reisden het afgelopen kwartaal zo'n 18,7 miljoen passagiers van en naar een van de vijf nationale luchthavens in Nederland. Dat zijn er anderhalf keer zoveel als vorig jaar rond deze tijd, maar nog niet zoveel als de 23 miljoen die vóór de coronapandemie het vliegtuig namen. De verwachting is dat die 23 miljoen binnen afzienbare tijd weer terugkeren. De twijfel ligt bij de zakelijke reiziger, want die lijkt toch steeds minder vaak het vliegtuig te pakken en vaker een Zoomcall in te plannen.

De verwachting is dat er aan het begin van 2023 een lichte recessie komt. Dat is slecht nieuws, want de geschiedenis leert ons dat als we in een recessie komen, hotels minder vol zitten. Mensen besparen op weekendtrips en bedrijven op meetings en events. Toch heb ik sterk het gevoel dat voornamelijk de leisuremarkt doordendert en dat mensen eerder besparen op de aanschaf van kleding, een nieuwe auto of de nog te bouwen dakkapel, dan het weekendje weg.

De behoefte om in de watten gelegd te worden lijkt sterker dan ooit. Het blijft. En mensen zijn bereid te betalen. Leisure staat niet meer bovenaan op het besparinsglijstje. Mijn zwager is een Belg. Hij vertelde mij dat tijdens de twee coronajaren de restaurants en hotels in zijn land – als ze open waren – voller dan ooit zaten. Er wordt niet bespaart op genieten. Dat is mooi. Misschien zijn we in Nederland in die zin meer op onze Zuiderburen gaan lijken. Ik hoop het.  

David Bakker is hoofdredacteur van het vakblad Hospitality Management en schrijft maandelijks een column. Lees alle columns in het dossier. Reageren? Graag! david.bakker@uitgeverijps.nl

Overig nieuws