Het is herfst. Net voor de laatste keer mijn grasje gemaaid. Er groeiden paddenstoelen in. Ik weet er niet veel van, maar wel dat ze in staat zijn zich als een dolle te verspreiden. Dus ik probeerde de hele paddenstoel eerst te verwijderen voordat ik het gras maaide. Het leek me dat een vermalen paddenstoel nog veel meer paddenstoelen zou genereren. Ik kwam erachter dat dit niet uitmaakt en dat is nu net het kenmerk van paddenstoelen: ze schieten als hotels de grond uit. Of was het andersom? In ieder geval herkenbaar.
In het overzicht Hotelbouwplannen, dat door dit mooie blad wordt uitgegeven, staat dat er in de eerste helft van 2017 al 5.833 hotelkamers in de planning staan geregistreerd. Dat zijn dan de nieuwe plannen die er in dat eerste halfjaar zijn bijgekomen.
Eén van de meest voorkomende paddenstoelen is de parasolzwam. Die staat tegelijkertijd ook in de top vijf van de meest giftige paddenstoelen. Hoe zou dat zijn met hotels? We hebben samen met ABN AMRO een Hotel City Index opgesteld, maar daarin nog niet de toxische werking opgenomen van hotels. Toch moet die er zijn, als je kijkt naar steden als Amsterdam en Barcelona. Het is op dit moment politiek correct om tegen hotels te zijn, dat is het gif voor de stad. Waarom? Joost mag het weten.
De steden zijn blij met de toeristen die zaken komen doen, culturele activiteiten ontplooien en bezienswaardigheden bezoeken en daarvoor bakken met geld uitgeven. Maar daarna moeten ze oprotten en mogen ze niet in de stad blijven. Dat betekent dus gewoon alleen maar nog meer traffic. Die gasten moeten met hun rolkoffertjes weer naar het station en in Groningen overnachten, om de volgende dag weer terug te komen.
Nee, zeggen dan de inwoners, niet alle hotels moeten de stad uit. Alleen de giftige. Voor de paddenstoelen bestaat een gids welke giftig zijn, maar ook welke ‘bijzonder’ zijn zoals het kleverig koraalzwammetje, de traliestinkzwam en de slijmzwam. In Amsterdam mogen er, vanwege de hotelstop, alleen maar ‘bijzondere’ en dan eigenlijk alleen maar ‘heel erg bijzondere’ hotels worden toegelaten en dan nog alleen in het ‘nee, tenzij’-gebied.
Soho House? Nee, dat is maar een gewone stinkzwam, niet eens een slijmzwam! Het pop-up hotel in de Bijlmer kan er net mee door, dat is ver genoeg weg en heeft iets van een traliestinkzwam. In Amsterdam worden vreemde paddenstoelen genuttigd, door vreemde vogels in vreemde hotels, maar waar het gif zit weten we niet. Houden zo, living on the edge houdt het spannend!
HM302017