Column Hans van Spronsen: Niet zeuren of niet meedoen

Auteur: Redactie
Columns Hans van Spronsen 20 oktober 2011
Column Hans van Spronsen: Niet zeuren of niet meedoen

De afgelopen periode heb ik diverse malen het genoegen gehad met hoteliers te mogen debatteren over het wel of niet meedoen met de nieuwste verkoopkanalen. Laat ik één ding duidelijk stellen: ik geloof dat hotels niet goed vindbaar zijn zonder de boekingskanalen. Het is de “billboardfunctie” die we niet kunnen missen. En laten we wel wezen, vroeger moesten wij het doen met advertenties in VVV-gidsen en kranten. Zou de beoogde gast die dag de krant wel lezen? Het geld moesten we evengoed afdragen aan de krant.

Dus eigenlijk is het systeem van vandaag veel minder een Russische roulette. Maar u hoeft u natuurlijk niet aan te melden bij bookingssites. Het is een vrije wereld en u mag het ook op een andere manier doen. Maar als u meedoet, dan niet zeuren. Zo is het spel, zo zijn de regels.

De laatste ontwikkeling zijn de zogenaamde reverse-auction websites. Een gast boekt via de bestaande kanalen een kamer en plaatst deze dan op de reverse-auction website, waarna uw directe concollega’s deze gast een andere aanbieding kunnen doen. Lees: een lagere prijs kunnen aanbieden. Het wordt steeds schandaliger, hoor ik u denken. Vanuit het marktdenken is het echter een geweldige ontwikkeling. Laat de markt zijn werk doen. Dat is het ware ondernemen. Of nu effe niet?

Ook hier is de remedie simpel. Met z’n allen niet meedoen en het is zo voorbij met dit type websites. Dat is dan ook weer marktwerking. En als je wél meedoet en steeds minder krijgt voor je overnachting? U raadt het al: niet zeuren. Trouwens, als u uw reserveringen accepteert met annuleringsmogelijkheid en zonder annuleringsverzekering, dan vraagt u ook om problemen. Dus doe deze deur dicht. Is het u wel eens opgevallen dat vakanties via reisbureaus niet zo maar af te zeggen zijn? Iets om over na te denken?

Veilingsites en Groupon; het wordt steeds leuker. Schandalig dat dit mag, vinden velen.  Helemaal mee eens. Maar wie zorgt er voor die schandalige situatie? Dat zijn toch de bedrijven die er aan meedoen. Ook hier geldt: als we met ons allen, of met een heel groot deel van de branche, niet meedoen, dan is het zo voorbij. Dus ook hier geldt: niet zeuren of niet meedoen.

Eigenlijk is het leven dus heel eenvoudig. Je doet mee en accepteert de regels van het spel of je maakt je eigen spel en je eigen regels. Maar zeuren is het slechtste wat u kunt doen. Ik zou zeggen: Maak je eigen regels en je eigen spel en doe soms mee met het spelletje van een ander.
HM302011

Overig nieuws