Sinds ik zes maanden geleden het decor van de hotellerie verruild heb voor het podium van het mbo-onderwijs is ‘een leven lang leren’ mijn nieuwe mantra. In mijn vroegere rol als gastvrouw en eigenaresse van een urban boutique hotel wist ik exact welke beleving ik onze gasten mee wilde geven en hoe wij onze gasten konden onderdompelen in ons warme gastvrijheidsbad.
Af en toe volgde ik een workshop of was ik op een bijeenkomst. Ik liet mij inspireren door sprekers op congressen en beurzen en ik deed vooral veel fieldresearch. Wie wil er nu niet gluren bij de buren? Vaak werd mijn bestaande kennis hierdoor onderhouden en mijn horizon weer iets verbreed. Als ik er nu op terugkijk trok ik voor mijn medewerkers en voor mijzelf amper tijd uit voor trainingen en opleidingen.
Ik was er altijd van overtuigd dat wij iedereen konden binden en boeien op de werkvloer. ‘Learning by example’ en leren door te doen. Oneliners die mij zeker niet vreemd zijn. Voor iedere medewerker hadden wij een introductiesessie waar wij doormiddel van een Kahoot quiz de kennis en achtergrond van ons bedrijf testte. En natuurlijk volgde iedereen een kassatraining, baristatraining, cocktailtraining, behaalde iedereen een biertapdiploma en werd de wijnkennis opgeschroefd. Maar bood ik verder als ondernemer nog meer ontwikkeling aan dan 'The school of life'?
Jantiene Berg schrijft iedere maand een column. Lees de andere columns hier
In mijn rol als docent voor een klas vol weerbarstige tieners die gemiddeld een concentratieboog van 10 tot 15 minuten hebben, word ik dagelijks digitaal uitgedaagd om mijn vaardigheden te verbeteren. Ik duik in boeken op zoek naar tips en tricks om mijn didactisch en pedagogische kennis meer handen en voeten te geven. Inmiddels heb ik een berg aan nieuwe vaardigheden mogen vergaren en weet ik hoe ik om moet gaan met Bookwidget, Forms, Polly, Nearpod, Kahoot en Lesson Up. Het is slechts een kleine greep uit de digitale programma's die ik gebruik om de studenten gedurende 60 minuten te binden en te boeien en hen te enthousiasmeren voor het hospitality vak. Begin volgend jaar start ik zelf met een opleiding om mijn PDG te halen. Nooit gedacht dat ik nog een nieuw vak zou leren en ik hoop natuurlijk over 1,5 jaar mijn diploma te hebben behaald.
Naast de nieuwe kennis en vaardigheden die ik in mijn nieuwe vakgebied opdoe kan ik sinds kort mijn levenservaring en praktijkkennis voluit inzetten bij het begeleiden en ondersteunen van ondernemers en zelfstandigen. Recentelijk heeft de gemeente Alphen aan den Rijn een ontwikkelingsbudget vrijgemaakt voor ondernemers die gebruik maken van de TOZO-regeling. Mijn rol in dit traject is de ondernemers persoonlijk te begeleiden en te coachen. Doel van het coaching traject: de ondernemer weer aan het ondernemen krijgen. Samen perspectief creëren.
Investeren in kennis, vaardigheden en loopbaanontwikkeling. Het is van alle tijden en in vele vakgebieden de normaalste zaak van de wereld. Ingrediënten die bijdragen om een langdurige arbeidsrelatie met medewerkers op te bouwen. Misschien wel key in onze hospitality branche nu het vinden van goede arbeidskrachten weer uitdagender wordt. Als ondernemer heb ik in het verleden nooit gebruik gemaakt van de SLIM- subsidie. Misschien toch de moeite waard om hier meer kennis over te vergaren?
Jantiene Berg
Hospitality nerd
Foto: Photoshoot JP