Soms kan ik het bijna niet geloven, maar het is al bijna een jaar geleden dat wij afscheid hebben genomen van het ‘oude normaal’. Ook tijdens de meest recente lockdown draait het niet om ‘home away from home’ maar om stay safe, stay at home. Met de komst van de avondklok werd er een nieuwe dimensie geïntroduceerd: de tijdslimiet. Als eenpersoonshuishouden ben ik gelukkig nog steeds van harte welkom in de besloten sfeer van ieders huis en schuif ik regelmatig aan bij vrienden voor de avondmaaltijd. Sinds het invoeren van de avondklok wordt de maaltijd echter pas geserveerd - en de wijnfles pas ontkurkt - als de wekker is gezet. Dit om te voorkomen dat ik niet te laat aan de terugreis begin. En afgelopen week gebeurde het mij dan toch; de klok sloeg negen en ik was nog onderweg. Vijftien minuten lang voelde ik mij zeer ongemakkelijk, nerveus en stiekem. Ik was oprecht opgelucht toen ik de voordeur achter mij dichtdeed en ik niet meer ‘over tijd’ was.
Jantiene Berg schrijft iedere maand een column. Lees de andere columns hier
Door de onvrijwillige verbanning naar onze thuisbasis blijven er steeds minder mogelijkheden over om een creatieve invulling te blijven geven aan horeca en hotellerie. Langzaam droogt de creativiteit op en dat kan ook niet anders. Ook ik ben de uitdaging buiten de hotellerie gaan zoeken en met succes. Sinds een aantal maanden ben ik als interimmer werkzaam in het MBO-onderwijs. Precies één lesdag heb ik live voor de klas gestaan op het Albeda Rotterdam The Hague Airport College. Nu trek ik alweer weken uur na uur digitaal op met mijn eerstejaarsstudenten. Voor de studenten liggen demotivatie, verveling en uitzichtloosheid op de loer. Het vergt ook van mij een hoop energie en discipline om de troepen studenten vanachter mijn bureau aan te sporen om actief mee te doen en in ieder geval de camera aan te zetten.
Ik had nooit gedacht dat ik mijn digitale vaardigheden nog verder zou ontwikkelen, maar laat dit een mooie bijkomstigheid in deze crisis zijn. Bij de studenten hoop ik ook juist nu bepaalde kernwaardes sneller te laten ontwikkelen, zoals zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en geduld. Voor de ontwikkeling van dienstbaarheid en gastgerichtheid hebben de studenten natuurlijk praktijkervaring nodig. Onze eerstejaarsstudenten gaan vanaf april op stage voor vijf maanden. Koortsachtig zoeken zij het internet af en beginnen vol goede moed aan hun eerste kennismaking met de hospitality-industrie. Een veelbelovende student kwam afgelopen week bij mij om over zijn ervaringen te praten. Hij heeft inmiddels tweehonderddrieënveertig brieven gestuurd. Op deze tweehonderddrieënveertig brieven hebben vijfentwintig bedrijven een reactie gegeven. Bij vier bedrijven mocht hij op gesprek komen. Een definitieve toezegging heeft hij nog niet Ik hoop dat wij ondanks deze loodzware tijd waar onze branche zich in begeeft, wij toch in staat zijn lichtjes te blijven aansteken bij de nieuwe generaties. Het is NU het moment om deze nieuwe generatie te verwelkomen en tijd in hen te investeren. Het begeleiden en kennis overdragen zorgt bij mij in ieder geval ervoor dat mijn hospitalityhart weer overloopt en ik de passie voor mijn geliefde vak voel. ‘Welkom is niet alleen een woord maar ook het gevoel dat je verwacht wordt’.
Jantiene Berg
Hospitality nerd
Foto: Photoshoot JP