Meer dan tienduizend! Dat is het aantal opleidingsplaatsen hoger hotelonderwijs in Nederland. Met strategische posities in Leeuwarden, Amsterdam (vestiging van Hotelschool Den Haag), Apeldoorn, Den Haag, Breda en Maastricht is Nederland rijkelijk bedeeld. Er zijn nog wel wat witte plekken op de kaart, maar met de plannen van de Leeuwardens Stenden University voor een vestiging in het pittoreske Emmen (57.000 inwoners, 5 hotels), worden dat er steeds minder. Daarnaast zorgen private instituten als Hogeschool TIO (met vestigingen in ondermeer Utrecht en Hengelo) en instituut Notenboom (met vestigingen in ondermeer Hilversum en Eindhoven) voor verdere dekking van de landkaart. De nu nog witte vlekken in Zeeland en Flevoland worden bediend door online varianten van organisaties als de Leidse Onderwijs Instelling en het NCOI. Voor het binnenkort als speciale gemeente toe te voegen Antilliaanse eiland Bonaire (16.000 inwoners) heeft Stenden University ook al een eigen Hogere Hotelschool in de startblokken staan.
Vanuit de goedgeoliede onderwijsmachines rollen ieder jaar zo’n twee en een half duizend potentiële hotelmanagers van ‘de band’. Op een totaal van een kleine drieduizend logiesverstrekkers is dat een indrukwekkend aantal. En dat zijn alleen nog maar de hogere hotelscholen. Er is namelijk ook nog een respectabel aantal opleidingen hotelonderwijs op middelbaar niveau. Al met al gaat het in dat segment om nog eens ruim twintigduizend leerlingen, waarvan ruim een derde op management/ondernemersniveau. In totaal is er dus in Nederland voor elke duizend Nederlanders één opleidingsplaats hotelmanagement, bejaarden en baby’s meegerekend.
Op zich is het natuurlijk een prachtig gegeven dat de branche zich in zoveel populariteit mag verheugen, maar de vraag is wat deze massaliteit doet met de kwaliteit. Al vele decennia heeft het hoger hotelonderwijs het voorrecht om te mogen selecteren. Met het toestaan van selectie aan de poort erkent het ministerie van onderwijs dat het goed kunnen functioneren als hotelmanager vraagt om talent. Maar dan moet er wel wat te selecteren blijven. Met de huidige ontwikkeling zijn er op een dag meer opleidingsplaatsen dan geïnteresseerde studenten en zo graaft het hotelonderwijs op termijn zijn eigen graf. Als oud-student en part-time medewerker van Hotelschool Den Haag én als beroepsbemoeial betreur ik die ontwikkeling. Het zou goed zijn als we in Nederland blijven investeren in het hotelonderwijs, maar dat we de focus verleggen van kwantiteit naar kwaliteit.