Column: verwarrende cijfers

Auteur: David Bakker
Economie David Bakker 11 september 2020
Column: verwarrende cijfers

Op de laatste dag van augustus deelde het CBS de kwartaalcijfers van de horeca uit het tweede kwartaal van het rampjaar 2020. Hopelijk is het ergste achter de rug.

De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, daalde met 64 procent in het tweede kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. In het eerste kwartaal daalde de omzet ook al met bijna 15 procent. De hotellerie is binnen de horeca de hardst getroffen sector. Hotels hebben in het tweede kwartaal ruim 75 procent minder omgezet dan in het eerste kwartaal.

Vooral Amsterdam heeft het zwaar. De economische basis van onze hoofdstad blijkt flinterdun. Zolang de toeristen niet of nauwelijks komen, blijven de hotels zo goed als leeg. Duizenden banen staan op de tocht. Liefst 70.000 mensen werkten in het pré-coronatijdperk (het lijkt wel eeuwen geleden) in de Amsterdamse horeca. Ik houd m’n hart vast…

Ondanks de bikkelharde cijfers van het CBS zijn er ook lichtpuntjes. In de volgende editie van Hospitality Management, die over een week gedrukt wordt, vertellen Anita Bos (Parc Broekhuizen), Harmen Silver (Château St. Gerlach) en Marc van Gulick (Landgoed Lauswolt) dat ze in juli 2020 alle drie een hogere bezettingsgraad hadden dan in dezelfde maand vorig jaar. Een gevolg van slim ondernemerschap, het feit dat de Nederlander niet naar het buitenland kon of durfde terwijl het vakantiegeld bij veel werknemers keurig netjes gestort was dankzij de NOW-regelingen. Er was behoefte om, na de lockdown, ‘er even uit te zijn’. Zelfs het bestedingsniveau ging omhoog, maar een goed of ‘OK’ jaar gaan ze allen niet draaien. “Een goede zomer maakt twee maanden weinig tot geen omzet tijdens de lockdown niet goed.”

Naast het CBS deelde ook de ING cijfers over de horecasector. Het omzetvolume daalt naar verwachting met 30% tot 40% in 2020, zo voorspelt de bank. De gedwongen sluiting van horecagelegenheden, de internationale reisbeperkingen en het verbod op evenementen en bijeenkomsten sloegen een enorm gat in de omzet in de eerste helft van 2020. De ING heeft geen specifieke cijfers over de hotellerie, maar als ik tussen de regels door lees zal volgens de bank het herstel van de hotellerie binnen de horeca het langst op zich wachten. Toeristen en zakenreizigers blijven voorlopig thuis en Nederlandse consumenten worden getroffen door minder goede financiële vooruitzichten, onder meer vanwege de oplopende werkeloosheid.

Stellen Nederlanders zich weer loyaal op naar de hotellerie nu de vakanties voorbij zijn en ze zich zorgen maken over het behouden van hun baan? Ik hoop het. Iemand die zich ook zorgen maakt om zijn baan is onze minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus. Hij zal voorlopig overigens geen bruiloft bij jouw hotel vieren, is mijn verwachting.

David Bakker is redacteur van het vakblad Hospitality Management. Reageren? Graag! david.bakker@uitgeverijps.nl

 

Overig nieuws