Crowdfunding vormt een alternatief in tijden waarin traditionele kapitaalverstrekkers vaker 'nee' verkopen. Hoofddoel is in beide gevallen kapitaalsverschaffing, maar de weg naar realisatie verschilt sterk.
*Bank*
Als u bij een bank een financiering aanvraagt, dan wordt deze als eerste beoordeeld op de basisvoorwaarden. De hoogte van de eigen inbreng (veelal 30% tot 40% van de totale financieringsbehoefte) en de dekkingsgraad. Bij dit laatste wordt bepaald in hoeverre het te financieren bedrag afgedekt kan worden met de waarde van bezittingen bij executieverkoop. In dit geval vraagt de bank om bijvoorbeeld verpanding van uw inventaris en/of een hypothecaire inschrijving op een eventuele beschikbare koopwoning.
*Waslijst*
Als u niet meer aan uw verplichtingen kan voldoen, dan gaat uw bezittingen in de verkoop. De opbrengst is dan voor de bank. Ook een 'positieve' registratie (dus negatief voor u) bij het BKR in Tiel kan aanleiding zijn om het krediet niet te verstrekken. En daarnaast laat de bank u persoonlijk garant staan (ook in geval van een bv). Kortom: een hele waslijst van eisen. De aanvraag wordt beoordeeld door een accountmanager en in een latere fase ook door een fiatteur.
*Leveranciers*
Bij financieringsaanvragen via groothandels/fabrikanten wordt de nadruk vooral gelegd op het beoogde afnamevolume in combinatie met te verstrekken zekerheden. De inbreng van eigen middelen speelt een minder prominente rol. U betaalt rente over het te financieren bedrag, en u krijgt veelal te maken met afnamevoorwaarden, met hogere inkoopprijzen als gevolg. De aanvragen worden beoordeeld door een accountmanager en veelal ook door een daartoe aangewezen financiële afdeling.
*Crowdfunding*
De ervaring leert dat crowdfunding-platforms wezenlijk andere eisen hanteren ten opzichte van bovengenoemde kapitaalverschaffers. Zij beoordelen de aanvraag primair vanuit een kasstroomperspectief. Ofwel in hoeverre is de aanvrager in staat om aan de toekomstige financieringsverplichtingen te kunnen voldoen. Met realistische prognoses moet de aanvrager dit aan kunnen tonen. Als dit er positief uitziet, dan maakt de aanvrager een reële kans. Een persoonlijke garantstelling te staan is eveneens meer regel dan uitzondering. Een registratie bij het BKR wordt op zijn merites beoordeeld. Verpanding van bezittingen vindt zelden plaats en ook de hoogte van de inbreng van eigen middelen speelt veelal een ondergeschikte rol. De aanvragen worden beoordeeld door de organisatoren van het platform, maar last but not least door de crowd. Dit laatste is een wezenlijk verschil ten opzichte van de traditionele geldverschaffers.
*De markt bepaalt*
Bij crowdfunding wordt uw aanvraag in sterke mate door de markt beoordeeld. Dat maakt het juist interessant. Indien er geen animo is voor de aanvraag, dan zou dit een waardevol signaal kunnen zijn.
"Mark Tamsma":mailto:m.tamsma@horeca-advies.nl
"Horeca-advies.nl":http://horeca-advies.nl/
(079) 368 07 80
Crowdfunding in de horeca (2/6)
25 februari 2013