Volgens het CBS is de werkdruk in de horeca het hoogste van alle bedrijfstakken, zo luidde de kop van hun persbericht 1 juli. Echter, onderzoek van het bedrijfschap Horeca en Catering laat juist zien dat de werkdruk daalt. In het Trendrapport In-, door- en uitstroom 2001 van het bedrijfschap Horeca en Catering worden medewerkers gevraagd om een groot aantal aspecten van het werk te beoordelen. De waardering van werknemers op de aspecten werkbelasting, werktempo en de regelmogelijkheden, duidt op een daling van de werkdruk. Regelmogelijkheden wordt hier meegenomen omdat namelijk is gebleken dat de ervaren werkdruk samenhangt met of iemand zelf de volgorde van de werkzaamheden kan bepalen, of even tussendoor pauze kan nemen, etc. Verder laat dit onderzoek zien dat het onder tijdsdruk werken nog niet hoeft te betekenen dat iemand er problemen door ondervindt. Op de vraag of iemand 'vaak onder tijdsdruk werkt' antwoordt 59% 'ja', maar gevraagd of iemand 'vaak problemen heeft met tempo of drukte van het werk' antwoordt een veel kleiner deel (16%) bevestigend.