Aan de vooravond van het nieuwe horecajaar, blikt trend-forecaster Vincent van Dijk vooruit. Voor de Independent Hotel Show Amsterdam ging hij langs een aantal bijzondere hotels in Beieren, op zoek naar de belangrijkste hoteltrends van dit moment.
Een hotelgast wil vermaakt worden. Daarnaast draait het komend jaar vooral om veiligheid en maatwerk. Luxe gaat hand-in-hand met creativiteit, met als resultaat een weelderige sprookjeswereld om ongegeneerd in weg te dromen.
1. Safety first
Bescherming, veiligheid en rust zijn belangrijke thema’s, in deze tijden van oorlogen en onzekerheid. We krijgen steeds meer en betere beveiliging in hotels, dankzij nieuwe technologie, maar ook meer afgelegen en extreem afgeschermde hotels met veel privacy voor de hotelgast. Opvallend: we zien steeds vaker hotels met speciale bars, restaurants en andere delen van het hotel die uitsluitend voor eigen hotelgasten zijn. Ook opvallend is de opkomst van members-clubs binnen hotels en stijging van het aantal guests in residence. Hiervoor worden meer faciliteiten gebouwd. Ook veiligheid van personeel gaat komend jaar een grote rol spelen.
2. Me & AI
Elke gast wil een hyper-persoonlijke ontvangst en dat in tijdens van krapte op de arbeidsmarkt. Nieuwe technologie kan er gelukkig voor zorgen dat elk verblijf maatwerk wordt. Artificial InteIligence creëert een persoonlijke ervaring door de wensen van de gasten vooraf, tijdens en na het verblijf beter te inventariseren. Van een persoonlijke welkomstcocktail tot een op maat gemaakte souvenir. Door de gasten van de wensen beter te peilen is er minder waste. Dat zien we onder meer in de restaurants en bars: op maat gemaakte menu's. Ook zien we personal pricing opkomen, op basis van AI.
3. Made-To-Measure
We zien niet alleen maatwerk als het gaat om service, maar ook in het interieur. Hotelinterieurs en meubels worden steeds vaker op maat gemaakt door lokale designers en ambachtslieden om zo een eigen stijl te creëren en om ervoor te zorgen dat ze een levenslang meegaan in plaats van elke keer weer de interieurs aan te passen aan tijdelijke trends en grillen. Dat zorgt voor een eigen karakter en meer creativiteit.
4. Maxibar
Bij een telkens veranderende persoonlijke ervaring horen ook de food & drinks. We zien de minibar terugkomen op de kamer in gepersonaliseerde versie. Met ready-to-drink cocktails, gezonde en verse dranken. Maxibars op de kamers zijn in opkomst. De hotels openen verschillende outlets voor een specifiek moment van de dag, met een eigen kaart en een eigen thema.
5. Luxury
Het luxesegment binnen de hotelindustrie groeit enorm. Gasten willen een unieke ervaring en hebben hier veel geld voor over. Een ervaring op het gebied van entertainment, culturele of toeristische activiteiten. Het kan op zich niet gek genoeg zijn: de gast wil totaal omvergeblazen worden, maar het kunnen juist ook onverwachte micro-ervaringen zijn die de gast uit zijn realiteit halen. Luxemerken en hotels vinden elkaar om magische ervaringen te ontwikkelen.
6. Beyond Welness
Wellness is een trend die al jaren speelt, maar die ook naar een hoger luxeniveau wordt getild. Holistic experiences, multi-sensory wellness, sleep tourism, natural energy, hybrid salons, accessible diagnostics. Wellness in hotels is tegenwoordig veel meer dan een sauna en een behandelkamer, maar het maakt onderdeel uit van het entertainmentprogramma en is verweven met het hele hotel.
7. Programming
De gast van nu wil vermaakt worden, dus hotels en hotelbars gaan steeds meer programmeren. Een weekvullend programma zorgt ervoor dat er nieuwe doelgroepen naar het hotel komen en dat gasten vaker terugkomen. Van DJ’s tot theater, van workshops tot sportieve activiteiten, wellness-programma’s, festivals en culinaire experiences voor zowel hotelgasten als locals.
8. Destination
De gast wil niet in een anonieme, internationale omgeving zitten, maar kiest voor hotels die overduidelijk onderdeel zijn van een destination, met veel aandacht voor de lokale keuken, lokale kunst, lokale activiteiten. Want als je je niet onderdompelt in een andere cultuur heeft reizen immers geen zin. Aan de lokale gebruiken wordt een moderne twist gegeven en humor en zelfspot worden niet geschuwd.
9. Creative luxury
Creativiteit, fantasie, sprookjes, cultuur en muziek vormen dit jaar een grote inspiratiebron voor hotels. Als gasten een hotel boeken, laten ze zich meevoeren naar een andere wereld die ons even afleidt van de dagelijkse beslommeringen. We zien steeds meer tot in de vezel doorgevoerde thema’s en concepten die zorgen voor een unieke ervaring. Luxe en creativiteit gaan hand-in-hand.
10. Innovation
De hospitality-wereld is volop bezig om zichzelf opnieuw uit te vinden. In een snel veranderende wereld met broodnodige aandacht voor sustainability, waarbij reizen, massa-toerisme onder druk staan en waarbij grote ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van technologie, gaat de hotelier terug naar de kern van hospitality en gaan hotelmerken hun kennis, ervaring en brand op een andere manier inzetten om de wereld mooier te maken.
Lezers van Hospitality Management kunnen zich gratis registreren met ticketcode HTMG24 via deze link
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.