De herinnering van…: Angélique Schmeinck

Auteur: Redactie
Food F&B 19 mei 2011
De herinnering van…:  Angélique Schmeinck

Ze is een van de twee vrouwelijke Nederlandse meesterkoks, bedacht het CuliAir Luchtballon Restaurant, geeft lezingen en workshops voor zowel horeca als bedrijfsleven en heeft diverse boeken op haar naam staan. Haar laatste boek “Smaakvrienden” won diverse prijzen. Had culi-inspirator Schmeinck dat verwacht?

‘Het boek was al gekozen tot Best Entertaining Cookbook in Nederland, maar nu weten we dat we ook de derde plaats wereldwijd hebben bemachtigd voor Best Entertaining Cookbook of the world. We hebben dus brons! Ik was heel verbaasd, want het boek is nog niet eens vertaald in het Engels. Dat gaat natuurlijk wel gebeuren, maar alle andere genomineerde boeken waren al in het Engels geschreven. De innovation award die het boek in januari tijdens de Horecava in de categorie Concept&co-creation won, was ook echt een opsteker. De concurrentie was heel groot. Dan hoop je het wel, maar of het daadwerkelijk gebeurt… Het idee van “Smaakvrienden” is eigenlijk heel simpel: door middel van een bepaalde methode kun je oneindig variëren. Met de culinaire inspiratie uit het boek kun je eigen gerechten creëren en jezelf onderscheiden met een eigen signatuur.’

De methode die het boek aanreikt is vrij eenvoudig. Rond één ingrediënt maak je de beste relaties/ favoriete vrienden zichtbaar. Zo kies je in het midden eerst een bereidingstechniek en flits je door de verschillende categorieën, kruiden, zuivel, vis, schaal-/schelpdieren, vlees en gevogelte. ‘Dan gaat er een wereld van smaak open. Het is een vorm van mindmappen. Ik ben er zeven jaar mee bezig geweest en heb groente als uitgangspunt genomen om oneindige inspiratie te geven. Mijn doel is mensen inspireren over creativiteit, innovatie, kwaliteit en beleving op symposia en congressen, en met mijn Luchtballon Restaurant en culinair theater. Ik wil mijn boek “Smaakvrienden” verder uitbouwen en geloof niet per se in doelen die je in tien jaar bereikt; ik ben elk moment bezig nieuwe dingen te bedenken. Tijdens mijn reizen haal ik inspiratie uit andere culturen en tradities en mensen die een andere kijk hebben op creativiteit. Bijvoorbeeld de zoektocht naar de ultieme springroll. Ik ging naar China en Vietnam met de vraag: Wat is het geheim van de beste springroll? Uit alles wat ik doe, haal ik inspiratie, omdat ik de vrijheid neem om te doen wat er uit m’n hart komt. Dat is inspireren!’

HM302011

 

 

 

Overig nieuws