Jones Lang LaSalleÂs Hotels & Hospitality verwacht dat dit jaar voor 24 miljard euro aan hotelvastgoed wordt verhandeld. Buitenlandse investeerders en verzekeraars zijn de nieuwe Âbig playersÂ.
Banken zijn een stuk minder prominent aanwezig op het wereldtoneel van hotelvastgoedtransacties. Even afgezien van wie de poet heeft, en dus koop- en investeringskracht... Meer transparantie op de hotel- en vastgoedmarkten wereldwijd en sterke bedrijfsresultaten dragen positief bij aan de gunstige investeringscondities.
Bezettingsgraden en kameropbrengsten schuifelen wereldwijd weer richting de niveaus van voor de crisis. Hotelbedrijven hebben in de tussentijd dan ook niet stilgezeten. Zo maakte Starwood Hotels & Resorts Worldwide bekend dat het bedrijf sinds het begin van de economische crisis de meeste franchiseovereenkomsten in één kalenderjaar heeft getekend. De markt is domweg kranig. Zo zijn vorig jaar in New York een recordaantal nieuwe hotelkamers bijgebouwd. Aan de bestaande voorraad van 74.025 kamers zijn er 4.404 toegevoegd. Ook is berekend dat in Amerika hoteliers dit jaar 5 miljard dollar uitgegeven hebben aan renovaties en verbeteringen. Dat is een derde meer dan vorig jaar. In Europa zijn vorig jaar 45.000 nieuwe hotelkamers aan het bestand toegevoegd en dit jaar komen er nog eens 54.000 kamers bij. Bij de hotelbouwplannen in Nederland in 2012 waren er meer kamers per plan betrokken dan in 2011 (74 tegenover 55).
In het ene werelddeel worden grote stappen gezet, in het andere gaat het met een slakkengangetje. Stilstand is achteruitgang en aan de grote boze buitenwereld kun je als alleenstaande hotelier maar weinig doen. Behalve de weg naar voren en naar boven proberen te bewandelen. Maar waarom gaat het in Europa - en in Nederland in het bijzonder - zo godvergeten langzaam? Zijn we zo uitgeblust van de topjaren die we achter ons hebben liggen? Hebben we het Âtimeslot van de MayaÂs op 21 december even gemist, maar is het einde van de levenscyclus van de hotellerie in Nederland in beeld?
Welnee, het is alleen vervelend te moeten constateren dat iedereen in ons land zo gefocust is op het negatieve. Een rapport van PwC rept over een Âzwaar jaar voor de hotellerie in AmsterdamÂ. Rep en roer, moord en brand! Maar kijkend naar de lange termijncijfers, is 2013 volgens het rapport gewoon een gemiddeld jaar waarover een nuchter mens zich geen zorgen hoeft te maken.
En al die extra hotelkamers wereldwijd dan? In Europa, in Nederland en in Amsterdam? Die zorgen toch voor extra concurrentie en verwatering van het aanbod? Echt niet. Er is gewoon nog zat plek voor meer hotels, anders worden ze heus niet gerealiseerd. Dit jaar kunt u als hotelier laten zien dat u zich de kaas niet van het brood laat eten. Beleggen we de sneetjes in 2014 weer dubbeldik. Afgesproken? Lekker!
~Frank Lindner, hoofdredacteur Hospitality Management~
De kaas en het brood
5 maart 2013