De hotelwereld klimt uit het dal. Het rampjaar 2020 is afgesloten en de branche kijkt met een positieve blik naar de toekomst. De komende dertig jaar worden fantastisch. Hospitality Management werpt een zonnige blik op de toekomst.
2023: corona uitgeroeid
De mensheid heeft het COVID-19-virus verslagen. Het wereldwijde vaccinatieprogramma is een groot succes. De WHO zette vanaf begin 2022 een uniek en nooit vertoond vaccinatieprogramma op waarin binnen een jaar iedere wereldburger gevaccineerd kon worden. Na ruim twee jaar coronapandemie was de vaccinatiedichtheid met 96,8 procent zo hoog dat wereldwijde groepsimmuniteit werd bereikt. De WHO waarschuwt nog voor te grote euforie, maar volgens verschillende internationale virologen is het virus verslagen. Temeer omdat het virus de afgelopen twee jaar geen mutaties meer liet zien. Om de overwinning op het virus extra kracht bij te zetten is 19 september uitgeroepen tot wereldwijde feestdag.
2025: Internationale handel groeit explosief
In het verlengde van het einde van de coronapandemie schiet het internationale vliegverkeer en het aantal zakelijke reizigers in het jaar 2025 tot het plafond. Van België naar Brazilië en van Togo tot Thailand: de wereldhandel zit in de lift. Nederland profiteert. Amsterdam, Rotterdam en Utrecht worden weer gevonden als internationale congressteden. Hoteliers reageren opgelucht na jaren van schaarste. Bezettingsgraden stijgen weer tot het niveau van recordjaar 2019. De Amsterdamse RAI floreert. in 2023 verplaatste het congrescentrum naar het Amsterdamse Bos, waar het hagelnieuwe pand met meer dan 200.000 vierkante meter klimaatneutraal is ontworpen en organisch opgaat in de omgeving. De Amsterdamse hotellerie profiteert nadat de Noord/Zuidlijn eind vorig jaar werd doorgetrokken tot halte RAI/Amsterdamse Bos.
2026: Roberto Payer verlengt contract bij Waldorf Astoria
Roberto Payer heeft zijn contract met Hilton verlengd. De iconische hotelier geeft aan zijn geliefde hotellerie nog geen vaarwel te willen zeggen. De inmiddels 77-jarige Italiaan heeft het Waldorf Astoria in Amsterdam door de crisis weten te trekken en ziet voldoende perspectief om de positie van het Waldorf Astoria als het meest luxe hotel van de hoofdstad te verstevigen.
2027: Oldenzaal verkozen tot Europese Cultuurhoofdstad van 2029
Hanzestad Oldenzaal is uitgeroepen tot Culturele hoofdstad van Europa in 2029. Over twee jaar mag ‘De glimlach van Twente’ een jaar lang de titel dragen. Oldenzaal versloeg in de verkiezing grote namen als Venetië, Brussel, München en Praag. Twente Marketing, dat zich al jaren inzet om de verkiezing naar de stad uit Overijssel te halen, is verheugd met de benoeming. “We kunnen de wereld laten zien wat we in deze prachtige regio allemaal te bieden hebben.” Twente Marketing verwacht meer dan 5 miljoen bezoeken aan de stad en regio. Daarmee is een bedrag van ruim 300 miljoen euro gemoeid. Vanwege het gebrek aan hotels in de stad verwacht Twente Marketing dat regiosteden als Almelo, Enschede en Hengelo zullen profiteren.
2030: KLM gaat vliegen op waterstof
Een doorbraak in de luchtvaartindustrie. Vliegen op waterstof wordt mogelijk voor commerciële vluchten. KLM heeft bekendgemaakt dat de gehele vloot vanaf 2040 op waterstof zal vliegen. Vanaf 2032 gaat de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij al enkele vliegtuigen voorzien van waterstof. Met het invoeren van het vliegen op waterstof komt er een einde aan vliegschaamte. De Millennials, Gen Z en generaties daaronder hebben sinds het Klimaatakkoord van Parijs een vliegschaamte ontwikkeld. De schade die een vlucht achterlaat op het milieu is voor mensen onder de veertig reden om niet het vliegtuig te pakken. De nieuw ontwikkelde techniek met groene waterstof is volledig klimaatneutraal. Verwacht wordt dat vliegschaamte definitief voorbij is.
2033: Grijze golf bereikt hoogtepunt
Maar liefst 1 op de 5 inwoners in Nederland is 65 jaar of ouder. Deze reislustige en vermogende groep senioren is verantwoordelijk voor veertig procent van de totale hotelomzet in Nederland. Maar liefst 83 procent van de echtparen boven de 65 geeft aan 8 keer per jaar of vaker een weekend weg in Nederland te boeken. De ‘12 provincies in 12 maanden’ tour is immens populair onder deze groep. Ook het gemiddelde bestedingsniveau van deze groep ligt hoog. Gemiddeld geeft een echtpaar boven de 65 ruim 600 euro per verblijf uit. Het binnenlands toerisme is ideaal voor 65-plussers. De groep geeft aan het prettig te vinden de eigen taal te kunnen spreken en niet lang te hoeven reizen.
2036 Groot-Brittannië sluit weer aan bij de EU
Zestien jaar na de Brexit sluit Groot-Brittannië weer aan bij de Europese Unie. De Britten laten al tien jaar op rij economische krimp zien en zitten inmiddels al jaren in een recessie. Door aansluiting te vinden bij de EU hoopt Londen de banden met de oude partners in Europa weer aan te kunnen halen. Verwacht wordt dat zakelijk verkeer tussen de Britse landen en Europa weer op gang gaat komen. Grote Britse bedrijven als AstraZeneca, Vodafone en het inmiddels volledig Britse Unilever hebben aangegeven kantoren in en rondom Amsterdam te willen openen. Het aanjagen van de handel staat voorop. Om de implementatie soepel te laten verlopen hebben de bedrijven aangegeven congressen in en rondom Amsterdam te willen organiseren.
2041 Amsterdam nu officieel Canal City
De gemeenteraad van Amsterdam heeft ingestemd met de volledige vercommercialisering van de stad. In 2044 verlaten de laatste bewoners de stad en wordt Amsterdam omgetoverd tot Canal City. Een pretpark met achtbanen door de stad, wildwaterbanen door de grachten en virtuele rondleidingen door de stad van de Gouden Eeuw worden mogelijk gemaakt. Ook schilderen als Rembrandt en voetballen als Johan Cruijff behoren tot de mogelijkheden. De populariteit van Amsterdam is de laatste jaren ongekend. De hotellerie profiteert flink. Sinds 2030 is het aantal hotels in en rondom de stad gegroeid van 800 naar 1800. Daarbovenop telt de stad 100 miljoen bezoeken per jaar.
2051 Branson opent hotel op de maan
Nadat in 2021 Richard Branson de eerste commerciële vlucht door de ruimte maakte, heeft zijn zoon Sam Branson het eerste hotel op de maan geopend. Het Virgin Moon Hotel opent op 1 januari 2051 de deuren. Het hotel heeft slechts 12 kamers en een overnachting kost 1,2 miljoen dollar per nacht, inclusief ontbijt. Gasten worden door Virgin Airways vanaf het NASA complex in Florida binnen een aantal uur op de maan gezet. Virgin heeft een luchtbrug ontwikkeld om de gasten van de meest luxe versnaperingen te voorzien. Oscar Ramsay, zoon van de in 2031 overleden Gordon Ramsay, zwaait de culinaire scepter in het Virgin Moon Hotel. De bouw van het hotel startte in 2035 en na ruim 15 jaar is het eerste hotel buiten de dampkring een feit. De gasten mogen vanwege gezondheidsoverwegingen niet langer dan 48 uur in het hotel verblijven. Branson heeft al aangegeven om te onderzoeken of er meer Moon Hotels in de toekomst mogelijk zijn. De rijken der aarde hebben al aangegeven in de nabije toekomst een kamer te boeken.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.