Het vinden van het juiste personeel is voor veel horecabedrijven een grote uitdaging. Vaak staan er wel een aantal vacatures open. Naast de vraag naar tijdelijke of vaste werknemers, is er regelmatig vraag naar stagiaires. Naast de werkervaring die de bedrijven de studenten kunnen bieden, kan de stage ook een opstap zijn naar een langer dienstverband. Bij de selectie van de stagiair(es) wordt dan ook liever niet over één nacht ijs gegaan. De pool van studenten is aanzienlijk, maar hoe vindt u de juiste kandidaat?
Onderzoek wijst uit dat persoonlijkheid een sterke invloed heeft op het werkplezier, terwijl tevens veelvuldig wordt benoemd dat er een positieve relatie bestaat tussen het werkplezier en de prestaties van de werknemer. Om het werkplezier en dus de prestaties te verhogen, is het dan ook van belang dat de functie zo goed mogelijk past bij de persoonlijkheid van de werknemer. Dit is met name van toepassing in de hotelindustrie, waar tevreden werknemers essentieel zijn voor tevreden gasten. Het belang van persoonlijkheid wordt verder onderstreept door onderzoek onder hotelindustrie-recruiters, dat aantoont dat deze recruiters persoonlijkheid als een van de belangrijkste factoren aanmerken van een sollicitant, boven factoren als kennis of kwalificaties. Er is echter amper onderzoek beschikbaar dat zich richt op de vraag wat deze gewenste persoonlijkheidfactoren zijn.
Omdat de fit tussen persoon(lijkheid) en werkomgeving bepalend is voor motivatie en succes, is kennis van eigen gedrag en voorkeur belangrijk in het maken van een goede carrièrekeuze. Voor kandidaat-stagiaires is een persoonlijkheids-assessment daarom van belang. Om ervoor te zorgen dat het plezier in de stage en de prestaties van de stagiair zo hoog mogelijk zijn, is het tevens van belang om te weten welke persoonlijke kwaliteiten benodigd zijn binnen verschillende stagefuncties, en hoe de werkomgeving van de functie in lijn ligt met de wensen van de stagiair. Dit blijkt echter een zeer lastige taak; een analyse van de beschikbare managementstage-vacatures aangeboden door hotels via Hotelschool Den Haag, laat zien dat de benodigde kwaliteiten van een stagiair voor drie volledig verschillende managementstages zo goed als gelijk zijn. Zowel een F&B supervisor-stagiair, een sales- stagiair als een finance-stagiair, dient onder andere communicatief, flexibel, en een teamspeler te zijn.
Welke persoonlijkheidseigenschappen zijn gewenst?
Ondanks het feit dat persoonlijkheid prestaties bevordert en dus van belang is voor HR-managers, lijkt er dus onduidelijkheid te bestaan welke persoonlijkheidseigenschappen gewenst zijn bij een stagiair. Met het doel om tevredenheid en prestaties van stagiaires te verbeteren en tegelijkertijd de effectiviteit van het wervingsproces te verbeteren, heeft Hotelschool Den Haag een onderzoek uitgevoerd met de vraag: ‘Wat zijn volgens recruiters de ideale persoonlijkheidsprofielen voor een F&B supervisor-stagiair, een sales-stagiair en een finance-stagiair voor managementstages in de hotelindustrie?’
Persoonlijkheidsprofielen
Voor het onderzoek zijn elf HR-recruiters van hotelketens geïnterviewd. De interviews behelsden twee secties. De ‘Usual Style’-sectie richt zich op het vraagstuk ‘Hoe wil ik dat de stagiaire in deze functie zich gedraagt?’, terwijl de ‘Needs’- sectie ging over de vraag ‘Wat biedt deze specifieke stage met betrekking tot taak- en werkomgeving?’. De HR-recruiters zijn het redelijk eens over de benodigde persoonlijkheidskenmerken om een functie goed uit te kunnen voeren. Deze persoonlijkheden zijn wel heel verschillend voor de drie onderzochte stagefuncties (zie persoonlijkheidsschema). Zo wordt van een sales-stagiair en van een F&B-stagiair een actievere persoonlijkheid gevraagd, terwijl van een finance-stagiair een meer reflectieve persoonlijkheid wordt verwacht. Een ander voorbeeld is dat van een sales-stagiair een meer originele aanpak gewenst wordt, en van de finance- en F&B-stagiair een meer conventionele. De gewenste persoonlijkheid, zoals aangegeven door de recruiters, is in sommige gevallen ook afwijkend van de beschrijving in de aangeboden functieprofielen. Voor de functie van finance-stagiair wordt in de functieomschrijvingen bijvoorbeeld gevraagd naar een flexibele en communicatieve teamplayer. Bij dieper navragen blijkt de recruiter echter juist op zoek te zijn naar iemand die strikt de procedures volgt en goed alleen kan werken.
Het belang van goed gedefinieerde functieomschrijvingen
Wat betekenen deze bevindingen uit zowel de theorie als uit de praktijk voor het werkveld? Om ervoor te zorgen dat plezier in de stage en de prestaties van de stagiair zo hoog mogelijk zijn, is het belangrijk dat er een goede match is tussen de kwaliteiten en voorkeur van de student aan de ene kant en de gevraagde kwaliteiten en de aangeboden taak- en werkomgeving vanuit het (stage)hotelbedrijf aan de andere kant. Dit vraagt zelfinzicht van de student. Het vraagt ook goed gedefinieerde functieomschrijvingen met betrekking tot het gewenste profiel van de student. De HR- recruiters lijken heel precies te weten wat voor een soort persoonlijkheid ze zoeken voor verschillende functies en ook wat voor taak- en werkomgeving ze de stagiair te bieden hebben. We zien deze specificaties echter nog niet terug in de functieomschrijvingen. Deze bevatten nog veel algemeen geformuleerde kwaliteiten en tegenstrijdige kwaliteiten. Dit geldt vaak niet alleen voor de functieomschrijvingen voor stagefuncties, maar ook voor vacatureteksten voor gezochte werknemers. Vaak wordt er toch een schaap met vijf poten gezocht.
Persoonlijkheidseisen analyseren
Als persoonlijkheid inderdaad een grote rol speelt bij het selecteren van de juiste kandidaat, dan is het van belang de persoonlijkheidseisen vooraf grondig te analyseren. Algemene beschrijvingen kunnen hierbij het beste vermeden worden. Ook tegenstrijdige kwaliteiten dienen onder de loep genomen te worden en de vraag dient gesteld te worden wat essentiële kwaliteiten zijn voor het uitvoeren van de functie. Naast een analyse van de kwaliteiten van de stagiair of de werknemer, is het ook van belang een goede analyse te maken van wat de taak- en werkomgeving de kandidaat te bieden heeft. Dit stelt de kandidaat in staat om te onderzoeken of de aangeboden taak- en werkomgeving aansluit bij de persoonlijke voorkeur. Inspelen op de laatst genoemde fit, namelijk die tussen persoonlijke omgevingsvoorkeur en aangeboden werkomgeving, levert volgens recent onderzoek de beste pool van kandidaten op. Kortom, het specificeren van de functie-eisen en de taak- en werkomgeving zal de student of toekomstig werknemer in staat stellen een goede afweging te maken over de fit tussen de eigen persoon en de aangeboden stage of functie. Dit zal de efficiëntie en de effectiviteit van het rekruterings- en selectieproces ten goede komen. Het begin van de perfect match die, in het geval van de student, mogelijk ook na de stage een vervolg kan krijgen.
HM302015