Op donderdag 10 oktober gaat de witte vlag uit, want dan is het weer Feast for Peace. Op deze dag doneert een groot aantal horecabedrijven door heel Nederland een deel van hun dagomzet aan War Child. Voor oorlogskinderen betekent dit een enorme steun; voor de Nederlandse horeca is het een unieke mogelijkheid om op een sympathieke manier naar buiten te treden; voor het publiek is het een reden om op 10 oktober uit te gaan! Deelnemende bedrijven zijn te herkennen aan de witte ‘peace-vlag’.
Feast for Peace vindt dit jaar voor de vierde keer plaats. Het bijzondere van Feast for Peace ligt in de verscheidenheid aan deelnemers en de eigen invulling die horecagelegenheden aan het evenement geven. De deelnemers kunnen op 10 oktober een ‘gewone dag’ draaien, of er een eigen speciale actie aan koppelen. In de afgelopen jaren zijn er veel originele acties georganiseerd, van kookmiddagen voor kinderen tot culinaire veilingen.
Restaurant ’t Weeshuis in Utrecht bijvoorbeeld, was voor een dag volledig in handen van kinderen. Zij maakten de placemats en menukaarten, kookten, serveerden en verzorgden entertainment voor de gasten. Deze actie kreeg ruim aandacht in de media.
Brasserie Joia in Oudewater organiseerde een culinaire veiling. De brasserie had leveranciers gevraagd die dag gratis te leveren. Ook het personeel droeg een steentje bij door die dag zonder betaling te werken. Het resulteerde in een enorm succesvolle avond voor de brasserie en voor War Child.
Verwerking
Alle deelnemers aan Feast for Peace worden op www.feastforpeace.nl vermeld en ontvangen een promotiepakket met daarin een vlag, posters, flyers en t-shirts. Doordat Feast for Peace veel publiciteit krijgt, kan de horecabranche zich op een maatschappelijk bewuste manier te profileren.
Feast for Peace wordt mogelijk gemaakt door de inzet van veel vrijwilligers en sponsors. De organisatie, het promotiemateriaal en het drukwerk worden volledig gesponsord. De deelnemers leveren dus een rechtstreekse bijdrage aan de hulpprojecten voor oorlogskinderen.
War Child helpt kinderen met het verwerken van hun oorlogservaringen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van creatieve middelen. Door muziek te maken, te dansen en te tekenen leren de kinderen vaardigheden waarmee zij hun oorlogsherinneringen een draaglijke plaats kunnen geven. Zodoende kunnen zij opgroeien tot evenwichtige volwassenen die kunnen bijdragen aan een vreedzame toekomst van hun land.
Vorig jaar is er ruim € 113.000,- ingezameld. Met dit bedrag kan het muziektherapieproject van War Child in Bosnië-Herzegovina een jaar lang worden gefinancierd.
Auteur: Hans van der Kooij
HM302002