Meer dan 75 procent van het Nederlands hotelvastgoed is nog niet duurzaam genoeg. Zo beschikt slechts 1 op de 4 Nederlandse hotels over energielabel C of hoger. Dit blijkt uit onderzoek van CFP Greenbuildings in opdracht van ABN AMRO onder 266 grotere hotels.
De hotels die momenteel niet duurzaam genoeg zijn, laten volgens ABN AMRO kansen liggen. Zo sluiten steeds meer Nederlandse bedrijven hotels zonder duurzaamheidslabel uit van overnachtingen door medewerkers. Ook groeit het aantal reizigers dat daadwerkelijk gebruik maakt van duurzame reis- en verblijfsmogelijkheden. Volgens ABN AMRO kunnen hotels eenvoudige maatregelen tegen geringe kosten nemen die het energieverbruik verminderen. Dergelijke maatregelen zijn bovendien binnen vijf jaar terugverdiend. Met LED-verlichting, een gerichter energiemanagement en klimaatoptimalisatie verdubbelt het aantal hotels met een energielabel C of hoger.
Hoteliers voelen nog geen urgentie
Reizigers kijken steeds vaker specifiek naar concrete maatregelen die accommodaties hebben genomen, maar ook vanuit de overheid neemt de druk toe. Uit het onderzoek van CFP Greenbuildings blijkt ook dat driekwart van de hotels nog geen door de overheid erkend energielabel heeft. Zij weten niet dat het officieel moet worden ingediend bij de overheid of voelen de noodzaak niet om het label officieel te laten erkennen. Een officieel erkend energielabel voor hotels is echter sinds 2015 verplicht en lijkt het een kwestie van tijd voordat de overheid de wetgeving voor hotelvastgoed en kantoorgebouwen gelijktrekt. Hierdoor is de kans groot dat hotels vanaf 2023 verplicht energielabel C dienen te hebben. En vanaf 2030 geldt dan dat energielabel A verplicht is. Waar eigenaren van commerciële panden het energielabel laten erkennen wegens verkoop, ziet ABN AMRO dat deze noodzaak bij hotels lager is.
Goed moment voor Nederlandse hotels om te verduurzamen
Voor een grote groep hoteliers is het zaak dat zij actief gaan verduurzamen. "De kans is groot dat de overheid strengere eisen gaat stellen aan hotels. Hoteliers die nu aan de slag gaan met energiemanagement, LED-verlichting en klimaatoptimalisatie hebben de kosten terugverdiend tegen de tijd dat dat energielabel C verplicht is", zegt Stef Driessen, Sector Banker Leisure van ABN AMRO. "Hoteliers hebben nog een lange weg te gaan en lokale overheden kunnen hen stimuleren. Door bijvoorbeeld de toeristenbelasting te verhogen voor hotelgasten die overnachten in minder duurzame hotel, worden duurzame hotels beloond. Hoteliers die het heft in eigen hand willen nemen, kunnen naast de relatief eenvoudige maatregelen met een relatief korte terugverdientijd ook werk maken van zonnepanelen of een warmtepomp. Geen van deze maatregelen is afhankelijk van het bouwjaar van een hotel, al zijn de energiebesparingen hoger en terugverdientijden korter bij hotels die in een goede staat verkeren."
Het volledige rapport is hier te downloaden.