Toen Mark Rutte in maart verzuchtte dat zijn regering met 50% van de kennis 100% van de beslissingen moest nemen, sloeg hij waarschijnlijk de plank behoorlijk mis. Vijftig procent was, naar we nu weten, waarschijnlijk een flinke overschatting van hoeveel we begrepen van wat er aan de hand was. Voor wetenschappers is het een alledaagse praktijk om denkbare opties als hypotheses te formuleren, en die dan te gaan testen. Maar het was nog niet eerder voorgekomen dat wetenschappers maatschappelijk en politiek het voortouw namen om met een zo grootschalige verandering om te gaan. Het gebrek aan zekerheid, gecombineerd met deze impact, leidde weer tot een ander vreemd verschijnsel: dat mensen meningen hadden over een ziekte.
Om het nog vreemder te maken: dat er een pandemie zou komen was voorspeld. Het was alleen, letterlijk, ondenkbaar: we konden weliswaar alles uitrekenen, maar we konden het ons simpelweg niet voorstellen. Het drama was natuurlijk het grootst voor de mensen die ernstig ziek zijn geworden of die mensen hebben verloren. Maar vervolgens zijn degenen die werken in gastvrijheid en toerisme wereldwijd onder degenen die het hardst geraakt worden door de economische gevolgen. Dat geldt ook voor studenten die zich voorgesteld hadden een toekomst in die sectoren te hebben. Niet alleen lijkt die toekomst zelf opeens minder rooskleurig, ook hun studiejaren zien er anders uit dan ze zich hadden voorgesteld.
Nog een andere onvermijdelijkheid is dat we op een dag weer met vrienden uit eten gaan, nieuwe mensen leren kennen in een café en naar het buitenland zullen reizen. Met de vraag is immers niet zoveel aan de hand; sterker nog, voorlopig nemen spaartegoeden internationaal alleen maar toe. Over wanneer en hoe, hebben we opnieuw waarschijnlijk minder dan 50% van de kennis.
Ook al is 2020 misschien een jaar om snel te vergeten, de onderzoekers van Hotelschool The Hague blikken toch terug op wat er bij hen het afgelopen jaar is gebeurd. Onderzoek over de Covid-crisis zelf, over hoe het beroep er in te toekomst uitziet, over hoe Nederland zich kan positioneren als vakantiebestemming, hoe gastvrijheidsprofessionals kunnen bijdragen aan gezondheidszorg of over duurzame keuzes, bedoeld om bij te dragen aan die 50% van de kennis waarmee we straks weer alle beslissingen moeten nemen.
Het jaaroverzicht van het Research Centre van Hotelschool The Hague is hier te downloaden. Met de welgemeende wens dat dit allemaal snel achter de rug is.