Er waaide even een wind van positivisme vorig jaar. In 2016 zou alles beter worden. Maar nee, het chronische chagrijn begint het alweer te winnen. Economen komen om de haverklap met berichten als: 'De economische start van het jaar 2016 is de slechtste van de afgelopen 20 jaar.' En: 'Als dit de start is van 2016, laten we dit jaar dan overslaan en regelrecht naar 2017 gaan.' Afijn, je wordt er niet vrolijk van. Wat is er aan de hand volgens deze sipkijkers?
Om te beginnen is er China. De grootste economie van de wereld, en oei! De groei is hooguit 6,7% geweest in 2015! Ja, wanneer je 9% à 10% gewend bent, dan is dat matig. Dat snap ik. Vanuit Europees perspectief, waar we al staan juichen als er in ieder geval sprake is van groei in plaats van krimp, is dat toch moeilijk te zien als negatief. Wijze economen vinden echter van wel. Er is helaas meer. De mondiale 'Happiness Indicator' staat op zijn laagste niveau sinds 1989, toen de wereld hoopte op verbetering door het einde van de Koude Oorlog. De fameuze BRIC landen, die de eeuwige belofte vormden voor de groei van de wereldeconomie, zijn gereduceerd tot IC, want Brazilië en Rusland zitten sinds 2015 in een dikke recessie.
Dan is er nog de olieprijs, ook zo’n leuke indicator. Volkomen onverwacht schoot die een tijdje terug boven de 100 dollar per vat, maar nu blijft de prijs voorlopig schommelen rond de 33 dollar per vat. Als het beter gaat in China dan verwacht, en slechter in het Midden Oosten dan verwacht, kan de prijs stijgen naar een krappe 50 dollar. Zo kunnen we nog wel even doorgaan onszelf de put in te praten: de grootste internationale migratie (vluchtelingen) sinds 1945 vindt momenteel plaats en geen enkele regering kan ermee omgaan, laat staan dat er op Europees niveau adequaat wordt gehandeld. Schengen? Is allang afgeschreven. De banken gaan gewoon door waar ze gebleven waren voor de crisis. En de hotellerie? Normaal gesproken volgt die strak de economie, maar met deze wereldwijde onrust kan het onmogelijk anders dan dat er veel meer gereisd moet worden, veel meer overlegd wordt en dus veel meer hotels moeten worden geboekt. In 2015 waren er al 21% meer Chinezen in Nederland. In deze nieuwe werkelijkheid is een stevige recessie een geweldige trekker voor de hotellerie!
HM302016