Op HotelTech 2015 waren er voor mij toch veel nieuwe inzichten, die kennelijk voor anderen alweer bijna verjaard zijn. 'Quantified Self is een beweging die zich bezighoudt met het fenomeen dat de mens in toenemende mate technologie integreert in zijn leven, met het doel informatie te verzamelen over zichzelf en hiervan te leren.' Sinds ik een maand geleden een nieuwe telefoon heb gekocht, waar spontaan ook de app 'S Health' op staat, ben ik ook begonnen met het voor de aardigheid registreren van mijn bewegingen, mijn hartslag en meer van dat soort onzin. Onzin, maar wel grappig om te doen, want onwillekeurig word je toch gestimuleerd om te zien hoe je bij de volgende meting weer scoort. Als je dan op zo’n site kijkt, schrik je toch wel van hoe serieus veel mensen daarmee bezig zijn. Er zijn werkelijke ‘QS Groups’ die regelmatig ‘Meetups’ hebben waar veel mensen naartoe komen, omdat er door wetenschappelijke ‘QS’ers’ diepgaande analyses worden gegeven.
'Data is the new oil'. Ook zo’n leuk inzicht dat ik van HotelTech meenam. Tja, als de olie opraakt dan moet je toch ergens je geld mee verdienen. En waar is meer van in overvloed beschikbaar dan data? De grap is bovendien dat data een ‘bron’ is die alleen maar groeit, in plaats van opdroogt. U zult het begrijpen, Big Data is de basis van alles. IBM blijkt 'Cognitive Cooking' met Chef Watson te hebben bedacht. De computer leest en interpreteert zo’n 200 miljoen pagina’s aan recepten, analyses en commentaren en presenteert geheel geautomatiseerd 'het beste' daaruit. Het beste? Jawel, deze computer kan leren en creatief denken.
Vanuit het beperkte hotelwereldje is er dus heel veel aan de hand in de grote, boze buitenwereld waar we nog in geen velden of wegen van hebben gehoord. Gelukkig bleek er ook de 'Hitchhikers Guide to the Galaxy' te zijn, die het antwoord weet te geven op alles. Dat boek is verschenen in 1979, en had toen al het antwoord op alles bedacht. Het antwoord is dus '42'. De truc is dat je alleen de vraag nog even moet verzinnen. Ik kom daar bijna 36 jaar later pas achter, maar gelukkig is dat in de hotellerie weer ruimschoots op tijd en kunnen we daarmee geheel gerustgesteld het nieuwe jaar in!
HM302015