Steeds meer hoteliers bieden een afgestemd F&B-aanbod aan in de lobby en in de openbare ruimtes van hun hotels. Eten en drinken buiten het hotelrestaurant is hot en happening.
*Van kerker naar keuken*
Een mooi voorbeeld is de Plaza Food Hall in het beroemde Plaza Hotel in New York. Een aantal jaren geleden toverde het management de wat kale ruimte met retail en gift shops op kelderniveau om tot een culinair paradijs. Met de hulp en signatuur van celebrity chef Todd English. Tot juni 2010 stond de ruimte bij het personeel van het hotel nog te boek als 'the dungeon'.
*De wereld op 800 vierkante meter*
Op meer dan 800 vierkante meter (vorig jaar kwam er 350 vierkante meter bij door 'populariteitsuitbreidingen') kunnen hotelgasten en passanten terecht bij negen front cooking stations. Tijdens een bezoek kunnen mensen gerechten van over de hele wereld eten. Het aanbod varieert van verse pasta, noodles en pizza, tot rund van de grill, dim sum, lamsvlees en curry's.
*Lage drempel*
Wat vooral interessant is dat de Plaza Food Hall passanten aan weet te trekken die anders het luxe hotel links zouden laten liggen. Driekwart van de bezoekers logeert niet in het hotel. De lage drempel van de food hall is hierbij alles beslissend.
*Hoeveel couverts vandaag? 1.000*
Het geheel startte met 80 couverts, maar al snel werden dat er 106. Sinds eind 2011 kunnen er dankzij de uitbreiding 238 personen zittend eten. Op normale dagen komen er 800 tot 1000 eters, tijdens de feestdagen zijn dat er nog eens 200 meer.
*Grote aantrekkingskracht*
De ruime keuzemogelijkheden, jij de fruit de mer ik een pasta, in combinatie met het voor de ogen van de gast bereiden van het eten en het kunnen kopen van meeneemmaaltijden en allerhande traiteurproducten maken het een sterke propositie.
*Okura Amsterdam ging Plaza voor*
In Nederland verruilde het "Okura":http://www.hospitality-management.nl/nieuws/okura-laat-gasten-zelf-koken/ in Amsterdam in 2009 al de giftshops en retail in de kelder voor een culinair centrum.
*Special Hotel & Food & Beverage*
Meer over F&B in de lobby en in de hotelbar als trending topic binnen de hotellerie in de aanstaande special Hotel & Food & Beverage welke in mei verschijnt.
*Foto:* La Citta Vita/flickr.com
~Frank Lindner~
F&B in publieke ruimtes stuwt omzet hotel
12 april 2012