Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft zich bij de lokale hoteliers niet populair gemaakt. Integendeel, de hotelbranche van Amsterdam heeft zijn vertrouwen zelfs opgezegd in de burgemeester en de wethouders van onze hoofdstad.
Het college is momenteel bezig met de coronawetgeving, waarin het wil laten opnemen dat het bij gezondheidsgevaar hotelovernachtingen mag verbieden. Die maatregel gaat de hotelbranche te ver, zo meldde KHN.
Pim Evers, voorzitter van KHN in de regio Amsterdam: "Hoteliers beginnen net pas weer met opstarten of ze krijgen alweer bizarre restricties te verduren.” Het verbod, dat ook B&B's zal raken, komt volgens Evers volkomen uit de lucht vallen.
Zo doe je geen zaken
Tegenover De Telegraaf verklaarde Evers het volgende: "KHN zat nota bene vrijdagmorgen met de burgemeester om de tafel. Er is toen helemaal niks gezegd over een voorstel om in te mogen ingrijpen als de overheid vindt dat het te druk wordt. Dat zagen wij pas ’s middags in de brief van de wethouder. Maar zo doe je geen zaken met elkaar. Het was netjes geweest als ze ons niet alleen hadden aangehoord, maar ook samen met ons naar oplossingen hadden gezocht. Die hebben wij trouwens wel degelijk aangedragen.”
Evers vervolgt: "Het kan niet zo zijn, dat als de stad weer drukker wordt, de gemeente dan te pas en te onpas kan zeggen: je moet je hotel sluiten. De branche vecht momenteel voor het voortbestaan. De hotels waar het momenteel het beste draait, zitten nauwelijks op 20 procent van hun capaciteit, maar de meesten moeten het momenteel doen met 5 tot 12 procent bezettingsgraad.”
Alleen in het uiterste geval
In de brief van de wethouder staat overigens wel dat er alleen tot sluiting wordt overgegaan in het uiterste geval. Toch gaat dat Evers te ver: "Het is de druppel. Als je nu in een overlevingsstrategie zit, heb je hulp nodig. In plaats daarvan krijgen wij nog meer beperkingen. En dat terwijl wij een sector zijn die 10 procent van de mensen uit de stad aan het werk houdt. Dit is de omgekeerde wereld.”