"Radar geeft een eenzijdig beeld over het kweken van foie gras. Mijn reactie is volledig uit zijn verband getrokken." Oprichter van ganzenlever-leverancier Nivo Finess Bert van den Auwelant uit Belgie voelt zich 'bij de neus genomen' door het consumentenprogramma. In het consumentenprogramma werd gesteld dat de zogenaamde 'diervriendelijke' foie gras niet bestaat. "Radar scheert alle leveranciers over één kam. Mijn werkwijze is niet in twee minuten televisie uit te leggen, daar komt veel meer bij kijken."
Van Den Auwelant wil eerst een misverstand aan het licht brengen over de verschillende termen die worden gebruikt. "Foie gras, eendenlever, ganzenlever, eendenlever van gans? Consumenten worden voorgelogen. Er is een duidelijk verschil tussen eendenlever en ganzenlever. Ik ben het totaal niet eens met de manier waarop de Mulard-eenden in Spanje worden gefokt. Dit wordt vooral voor Franse afnemers gedaan. Voor hen is Spanje om de hoek."
De ganzenlever van Nivo Finess komt van een kleine kwekerij in Hongarije. Van Den Auwelant vertelt dat daar volgens een oude traditie wordt gekweekt. "De ganzen hebben twee of drie voedermomenten per dag en hebben dan honger. Hierdoor eten ze zichzelf vol. Vervolgens verandert het postuur van de gans en krijgen de ingewanden meer ruimte." De voeding is wel verrijkt met extra voedingsstoffen. "Laten we eerlijk zijn: de producent wil wel optimaal rendement", verklaart Van Den Auwelant.
Van Den Auwelant spreekt niet over 'diervriendelijk' als het om het kweken van ganzenlever gaat. "Maar", licht hij toe. "Bij een willekeurige vleesfokkerij gebeurt niks diervriendelijk. Wat is diervriendelijk als het om voedselproductie gaat? Ik eis alleen dat de dieren met respect behandelt worden."
Van Den Auwelant voert een kruistocht: hij wil zaken vanuit de sector veranderen. "Laten we van foie gras weer een exclusief product maken." Volgens de leverancier is de 'goedkope' eendenlever die in warenhuizen ligt, minder van kwaliteit. "De vetcellen van deze lever staan op springen. Het vervolg: tijdens verhitting wordt de lever korrelig. Maar de consument wil niet meer betalen voor kwaliteit."
Het doel van Van Den Auwelant is daarom simpel: "We moeten foie gras in ere herstellen. Zie de gans weer als een dier en niet als een product."
*Zie ook*: "Wakker Dier: diervriendelijke foie gras is bedrog":http://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/wakker-dier-diervriendelijke-foie-gras-is-bedrog/
"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20horecabericht&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20een%20van%20de%20websites%20van%20Uitgeverij%20PS%3Abv.%0A%0Ahttp://www.derestaurantkrant.nl/nieuws/foie-gras-leverancier-nivo-finess-radar-geeft-een-eenzijdig-beeld/
~Hospitality Management, De Restaurantkrant, Sanny Visser~
Foie gras leverancier Nivo Finess: Radar geeft eenzijdig beeld
9 december 2009