Temidden van grazige weiden, in het hart van Fryslân, ligt WeidumerHout, een landgoed van drie en een halve hectare. Locatie: zes kilometer ten zuiden van Leeuwarden, aan het riviertje de Zwette. Op dat landgoed bevindt zich een 'eigenzinnig charmehotel'. De charme van Weidum en ommelanden, of van de hotelier?
Het is bijna ontologisch Fries: drie rankgespierde, blonde tienerjongens die van zo'n nostalgisch houten boogbrugje - op een mooie zomerse dag in de gemeente Littenseradiel - in het water springen. Het bestaan en het 'zijn' vervat in speelse, zongebruinde levenslust. Die knapen en de plomp horen bij de camping. Behalve het charmehotel bevindt zich op landgoed WeidumerHout namelijk een kampeerterrein met zeer ruime plaatsen. Dit is de ANWB-camping van het jaar 2008, dus niet zomaar een weiland met caravans en tenten. De baas van dit alles, hotelier Eddy de Boer, heeft vroeger filosofie gestudeerd. Zijn motto luidt: Rust is zo kostbaar, dat het eens de goden was voorbehouden. (La Fontaine)
Totaalopbrengst
"Buiten in de boomgaard kunt u genieten van een weids uitzicht met mooie zonsondergangen" - zo staat het in de brochure. Velen zullen daar een 'Us-Heit'-biertje bij drinken, want WeidumerHout houdt de lokale producten in ere. Het is er rustig. Misschien te rustig, na wéér een zomer met veel te weinig zomerse dagen? De Boer: "Die zomer heeft allerminst positief bijgedragen, maar ik denk dat het een combinatie is van onzekerheid bij onze potentiële gasten, vanwege de crisis, en het internet waar mensen geadviseerd wordt om zo lang mogelijk te wachten met boeken. Ook in de campingbezetting voelen we dat. Wij bieden immers een vrij hoge kwaliteit voor een kampeerbedrijf, dus de meeste van onze gasten komen met grote, luxe caravans of campers, en ons concept behelst dat zij in het hotel komen dineren. Ook andere kampeerders, zoals motorrijders die een klein tentje opzetten, ontbijten en dineren doorgaans in het hotel. Dat hebben we zien afnemen door spaarzaamheid. Dit seizoen was dramatisch."
Het hotel (drie sterren) telt tien kamers. De bezettingsgraad van die hotelkamers is het afgelopen jaar behoorlijk gestegen, maar door de tegenvallende campingbezetting is de totaalopbrengst lager dan in 2011. "Wat nog niet wil zeggen dat het rendement minder is", nuanceert De Boer. 'Het restaurant heeft goed gedraaid, en het concept is nu eenmaal alles bij elkaar."
Aan de tafels van het restaurant, dat zeven dagen in de week van 08.30 tot 11.30 open is (werkend met 'één shift'), zit een gemêleerde gastenkring: uiteraard de hotel- en campinggasten, maar ook gezelschappen uit het naburige Weidum en wat toeristische passanten. De gastronomen en gastronauten kunnen terecht - behalve op zondag - in het Weidumse restaurant De Vijf Sinnen, maar mensen met een zesde zintuig voor charme, authenticiteit en gezelligheid zullen genoegen nemen met het dagelijks wisselende verrassingsdiner (geen à la carte) van WeidumerHout.
Cultuur
In 'Ontdek Ons!' werken groepsaccommodaties, botenverhuurders, hotels, pensions, bungalowverhuurders en campings samen. Aandacht voor de culturele aspecten van de omgeving en voor streekproducten staan bij al die bedrijven hoog in het vaandel. Dit is het enige samenwerkingsverband waar WeidumerHout lid van is, want Eddy de Boer en echtgenote Geke zijn de uitbaters van een eigenzinnig (!) charmehotel. "Royaal dertig jaar geleden kwam deze boerderij te koop staan", vertelt De Boer. "Er kwamen nogal wat belangstellenden op af, maar iedereen behalve wij haakte af vanwege het achterstallig onderhoud. Mijn vrouw en ik geloofden echter, in onze jeugdige overmoed, dat het iets moois zou kunnen worden. Op een gegeven moment konden we een strook grond kopen en kregen we de gemeente op onze hand. We zijn begonnen met vier kamers en dertig kampeerplaatsen. In het jaar 2000 is dit een echt hotel geworden; toen hebben we ons laten classificeren. Na de laatste renovatie hebben onze kamers een drie-, zeg maar viersterrenkwaliteit. " (81 punten)
Belangrijker dan het aantal punten zijn uitstraling en beleving. "We hebben niet echt een doelgroep," zegt De Boer, "maar we weten wel ongeveer wat voor 'lifestyle' de mensen hebben die bij dit bedrijf passen. Wij voelen ons het meest verwant met gasten die naar een museum gaan, of die tijdens een rondvaart van de mooie geveltjes genieten. We hadden laatst twee hotelgasten die louter omwille van de orgels een aantal kerken bezochten."
Zulke hotel- en campinggasten worden volop geaccommodeerd door Eddy de Boer: WeidumerHout heeft een toeristische informatiehoek en een bibliotheek. Bovendien worden de cultuurzoekers voorzien van regiokaarten. Het Fryslân van de Alvestêdetocht, Skûtsjesilen en Fierljeppen kennen de meeste Nederlanders wel, maar in Littenseradiel kunnen ze fietsen over de monumentale dijk De Slachte, de Middelseerûte bevaren, het museum 'De striid tsjin it wetter' bezoeken, de zeldzame kraak van Easterein bezichtigen, de mummiekelder in Wiuwert, de stinspoort in Bears... Ach, eigenlijk zijn al de terpdorpen een bezoekje waard.
Verrassend
WeidumerHout kenmerkt zich door een gemoedelijke sfeer en een gezellige drukte; als het een beetje vol zit, praten we over circa 120 gasten. Het echtpaar Eddy en Geke leidt alles in goede banen, geholpen door chef-kok Machiel en de nodige oproepkrachten. De housekeeping wordt linea recta geregeld via een uitzendbureau.
Kleinschalig, persoonlijk, compleet; dat zijn de sleutelwoorden, volgens De Boer. "Met een consistente uitstraling en belevingselementen die in het hele bedrijf terug te vinden zijn", vult hij aan. "We proberen dat zo natuurgetrouw mogelijk op het internet te krijgen. In de zogenaamde lifestylebladen adverteren we nauwelijks. Wél - met kleine advertenties - in regionale bladen."
Verrassend; dat woord is misschien wel het meest van toepassing op WeidumerHout. Want wie verwacht een ruime sauna plus solarium in zo'n oude boerderij? Dat een verblijf daar 'groen en verantwoord' is, ligt meer voor de hand. Fair-trade hotellinnen dus. Verder biologische koffie en thee, hotelcosmetica op natuurlijke basis, eigen afvalwaterzuivering, deels warm water door middel van een zonnecollector, energie- en waterbesparing...
In het restaurant worden veel ecologisch verantwoorde streekproducten geserveerd, maar niet uitsluitend. "Van het dagelijks wisselende driegangenmenu gaat niet alles op", legt De Boer uit. "Dat moeten we de volgende dag zien te gebruiken. Zoiets vergt enige improvisatie, en het menu staat daardoor pas tegen twee uur 's middags vast. Dan is het lastig om de onzekere leverantie van een lokale producent als extra variabele in te bouwen. Het rendement is kielekiele, maar het restaurant sluiten is geen optie, want daardoor zou een essentieel onderdeel van het bedrijf wegvallen. Onze campinggasten rekenen op die accommodatie."
Plannen
Zoals al eerder gezegd, het rendement van de camping is sterk afhankelijk van het weer en het moderne boekingsgedrag. De Boer: "Daardoor wordt het exploiteren van het geheel lastiger, omdat de hoogste personeelskosten in het restaurant zitten. Als ik niet voldoende restaurantgasten van de camping krijg, levert het niet voldoende op. Kortom, ik moet volume zien te halen uit het hotel. Dat kan ik doen door de bezetting omhoog te brengen, maar we hoeven hier in Friesland niet te rekenen op bezettingspercentages zoals in Amsterdam. Als je 50% over het hele jaar hebt, doe je het al goed in deze streek. We hebben dus een uitbreidingsplan op de plank liggen; de subsidie is al toegekend. Vorig jaar hebben we gepoogd om die uitbreiding gefinancierd te krijgen, maar dat lukte niet. Het betreft zes kamers in een apart gebouw: kamers met ramen van 5 bij 4, waardoor ze als het ware opgaan in de ruimte en uitgestrektheid van de weilanden. Momenteel durf ik die forse investering niet aan."
Stilzitten is echter niets voor De Boer. Dat ene plan mag dan op de plank liggen, op tafel wordt al een ander ontvouwd. "We zijn nu met iets bezig dat het midden houdt tussen kamperen en een hotelkamer", onthult hij. "Beleving van de ruimte, maar comfortabeler dan kamperen. Een trekkershut op hotelniveau. Daarvan mogen we hier negen neerzetten van de gemeente. We hebben vorig jaar een stijging gezien van het aantal hotelbezoekers, dus ik denk dat we kunnen scoren met dat concept."
Eddy de Boer
Hij is geboren in Leeuwarden, in 1955; in die stad heeft hij ook zijn vrouw Geke leren kennen. Eddy heeft zijn kandidaats filosofie afgesloten; Geke werkt als logopediste in het onderwijs, maar zij heeft tevens haar werkzaamheden in het hotel. Over zijn filosofiestudie is Eddy... filosofisch: "Als ik 65 ben, kan ik dat altijd nog oppakken. Ik wilde eerst iets met mijn handen gaan doen. Misschien was ik wel een van de eerste ZZP'ers toen ik ging boeren, en ik heb een tijd aan metaalbewerking gedaan. Een leerschool? Zoiets kun je goed leren door het gewoon te doen." (Hij wijst naar een zelfgebouwde kachel.) De universitaire studie beschouwt Eddy overigens beslist niet als verloren tijd. "Het belangrijkste bij academici is, dat zij een zeker analytisch vermogen ontwikkeld hebben en alles wat breder zien", constateert hij apodictisch.
"Of ik liefhebberijen heb? Dat is sterk afhankelijk van de definitie. Wat ik graag doe, is bezig zijn met de verbouwingsplannen voor komende winter. En nadenken over automatisering. Of verbeteringen verzinnen voor het kampeerterrein. Of voorbereidingen treffen voor het renoveren van hotelkamers. Laten we niet vergeten dat deze boerderij 150 jaar geleden gebouwd is, dus er is altijd werk aan de winkel. Sport? Wij verhuren kano's, en ik heb één keer de mooie tocht gevaren die hier mogelijk is. Ik doe niets aan sport, behalve als er ijs ligt. Schaatsen op natuurijs is mijn grote passie. Je zit hier zo op de Elfstedenroute."
De succesfactoren
Gelegen in een stuk authentiek, niet-toeristisch Friesland
Sauna en solarium voor 2 tot 4 personen (privégebruik)
Gratis gebruik WiFi en internet-pc op het hele landgoed
Fiets- en kanoverhuur
Passantenhaventje met trailerhelling
Elke dag vers-brood-service
Uitgebreide toeristische informatie
Alle publieke ruimten en hotelkamers rookvrij
Gelegen aan de Middelsee-route
HM302012