De consumptie van foie gras in Nederland is tussen 2007 en 2010 meer dan gehalveerd. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Wakker Dier op basis van import- en exportcijfers van het CBS. Door acties van onder meer Wakker Dier is het product uit de gratie geraakt.
*Steeds minder*
Culinair specialist en biologisch kok Eric van Veluwen bevestigt de trend: ÂJe komt steeds minder foie gras tegen, zowel in de horeca als bij groothandels. Foie gras is not done geworden. Wakker Dier voert al jaren campagne tegen het zeer dieronvriendelijke product, waarvoor eenden en ganzen onder dwang worden vetgemest. Vele restaurants en bedrijven zijn in de jaren gestopt met het serveren van foie gras.
*Afnemende trend*
Wakker Dier bekeek en bewerkte de maandelijkse import- en exportcijfers van het CBS. Er zijn geen eenduidige cijfers over de consumptie van foie gras in Nederland. Door op de kiloprijs te letten heeft Wakker Dier de partijen foie gras die foutief waren samengevoegd met andere (vlees)producten uitgemiddeld. Hieruit bleek een afnemende trend vanaf 2007 van de consumptie van foie gras in Nederland. Deze trend wordt tevens bevestigd door de cijfers van het statistisch bureau van de EU, Eurostat, en het Frans comité van foie gras producenten CIFOG (Comité Interprofessionnel des Palmipèdes à Foie Gras).
~Frank Lindner~
Ganzenlever 'not done' door acties
23 december 2010