‘Gay capital of the world’: Berlijn

Auteur: Redactie
Internationaal 15 november 2015
‘Gay capital of the world’: Berlijn

Wereldstad Berlijn is van oudsher een aantrekkelijke stad om te leven als homoseksueel. Al rond 1900 kwamen initiatieven op voor de homo’s, zowel voor hun vrijetijdsbesteding als voor hun rechten. Tijdens de Weimar Republiek (1918-1933) kwamen veel Schwule bars op, vooral rondom het Nollendorfplatz in Schöneberg, tot de nazi’s een einde maakten aan de relatief open homocultuur. 

Al in de Wilhelminische periode stond Berlijn bekend om zijn vele homoseksuelen. Later, tijdens de Weimarrepubliek in de ‘gouden jaren twintig’, kende de stad een levendige, onverhulde homo-lesbische scene. Rond de Nollendorfplatz, in stadsdeel Schöneberg, wemelde het van de cafés en bars waar homoseksuele mannen en vrouwen een bruisend nachtleven leidden. Beroemd was de club Eldorado op de hoek van de Motzstraße en de Kalckreuthstraße, bezocht door een bonte verzameling kunstenaars, travestieten en andere extravagante feestvierders. Bekende gasten zoals Marlene Dietrich en Claire Waldoff werden er gezien. Ook waren er kroegen voor lesbiennes in de omgeving zoals het Dorian Gray Café en de Damenklub Pyramide.

In 1933 was het plots voorbij met de losse homocultuur van de Weimartijd. De nazi’s bonden de strijd aan met het ‘Babylon aan de Spree’. Homoseksualiteit werd van nu af aan streng vervolgd en veel cafés moesten hun deuren sluiten. Homo’s moesten in het nazitijdperk roze sterren dragen en ook na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden zij verplicht om hun gevangenisstraf uit te zitten in verband met ‘Paragraaf 175’, die homoseksualiteit strafbaar stelde. Eind jaren 60 is deze wet afgeschaft. Na deze periode kwam de gayscene in Berlijn weer tot bloei. Zo werd in 1985 het Schwules Museum (homomuseum) geopend in West-Berlijn. In december 2003 werd de beslissing genomen om een monument op te richten voor de homoseksuele slachtoffers van het naziregime; het Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgten Homosexuellen. Het werd geopend in mei 2008 door toenmalig burgemeester van Berlijn Klaus Wowereit die, hoe toepasselijk, zelf ook homo is.  

Bruisende homowijken

Nu is de Nollendorfplatz met de daaromheen liggende straten (Nollendorfstraße, Eisenacher Straße en vooral de Motzstraße) weer een bruisend homocentrum. Op het plein en in de straten daaromheen bevindt zich een ongeëvenaarde concentratie homocafés, -discotheken en -winkels, met voor elk wat wils: van ruige fetisjclubs tot chique grand cafés. In de buurt wordt jaarlijks een grote manifestatie voor homorechten gehouden. Ook Oost-Berlijn heeft een homoscene, in Prenzlauer Berg. Toeristen die van exotische liefdes houden, kunnen terecht in het multiculturele Kreuzberg. De wijk Friedrichshain is de nieuwste ‘gayfriendly’ wijk met veel clubs en bars. De meeste gayhotels, -bars en -winkels zijn nog steeds gevestigd in het Schöneberg district, waar al vanaf 1920 ‘dance halls’ voor mannen waren. 

Eigen gaymagazine

In Berlijn is het Siegessäule magazine verkrijgbaar. Maandelijks wordt hierin de agenda voor de hele stad opgenomen, zodat gay-touristen precies weten wat er waar voor hen te doen is. Ook is er de Siegessäule plattegrond. Naast een hoteloverzicht geeft de kaart homo’s en lesbiennes een kalender van alle culturele locaties, restaurants, bars en cafés, seksclubs en partyvenues. 

In juni wordt in Berlijn één van de grootste gayprides van Duitsland gehouden: Christopher Street Day (CSD). Verder houdt de stad ieder jaar in maart de Berlinale; het internationale filmfestival. Sinds jaar en dag is er het onderdeel 'Gay & Lesbian Cinema'. Gedurende het festival wordt er ook een award uitgereikt voor de beste film in dit genre. Kortom, Berlijn is als ‘gay capital of the world’ weer helemaal terug en is voor deze groep toeristen aantrekkelijker dan ooit tevoren. 

Gayfriendly hotels

In ‘gay capital of the world’ Berlijn zijn uiteraard volop gayfriendly hotels aanwezig. Wij lichten de meest aansprekende voor u uit:

Axel Hotel, Axel Hotels Group

De Axel Hotels Group positioneert zichzelf als de ‘leading business group of global reference aimed to the Lesbian, Gay, Bisexual & Transgender-community’. De diensten en de producten van deze hotelketen zijn speciaal ontworpen, ontwikkeld en aangepast aan deze groep. Een omgeving van diversiteit en respect voor deze gemeenschap staat centraal. Eigenaar en president van de hotelketen is Juan Juliá Blanch. Zijn droom was om een kosmopolitische omgeving te creëren waar diversiteit gerespecteerd wordt. 

2003: Het eerste Axel hotel opent in 2003 in Barcelona  
2007: In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires opent het eerste Axel hotel in Zuid-Amerika
2009: In 2009 gaan de deuren open van het Axel hotel in Berlijn
2013: Het eerste Axel-beachhotel opent op Gran Canaria
2015: In juli opent het tweede Axel hotel zijn deuren, genaamd TWO Hotel Barcelona

De keten richt zich op de homogemeenschap, maar alle gasten zijn welkom. De Axel Hotles Group  noemt zichzelf daarom ook met nadruk ‘heterofriendly’. De hotelketen is ontworpen voor een homopubliek, maar open voor iedereen. 

Tom’s hotel

‘Dein gay-hotel in Berlin-Schönenberg, mitten im Schwulen Kiez’. Zo omschrijft Tom’s hotel zichzelf. Het hotel is centraal gelegen in Berlijn en heeft een eigen hotelpas waarbij gasten korting krijgen in de homoscene. Het hotel richt zich op de ware feestgangers, want het ontbijt is tot vier uur ’s middags verkrijgbaar.

ArtHotel Connection

ArtHotel Connection noemt zichzelf ‘de Grande Dame van de Berlijnse gay hotels’. Het is heterovriendelijk en staat in Schönenberg. Ook in dit hotel kunnen feestvierende homo’s genieten van een ontbijt tot vier uur ’s middags. 

Pink Pillow Berlin Collection

Hotels in Berlijn kunnen zich aansluiten bij de ‘Pink Pillow Berlin Collection’. Hiermee geven ze aan dat ze zich aan de volgende gayfriendly-principes houden:

 - Alle gasten worden met dezelfde hoffelijkheid, waardigheid en hetzelfde respect behandeld, ongeacht geslacht, ras, etniciteit, seksuele oriëntatie of seksuele identiteit, nationaliteit, religie, handicap of leeftijd.
 - De hotels dragen actief bij aan de gaycommunity en zijn lid van een netwerk/project/vereniging in de LGBT-scene. 
 - De Berlijnse hotels creëren een werkomgeving waarin respect en tolerantie naar alle medewerkers centraal staat. 
 - De aangesloten hotels bieden arrangementen speciaal voor de LGBT-scene aan. 

HM302015

Overig nieuws