Versoepeling van coronamaatregelen zit er op korte termijn niet in, zo melden Haagse ingewijden. Dinsdag volgt een persconferentie van demissionair premier Rutte, die namens het demissionaire kabinet zal aankondigen dat de huidige ontwikkelingen rondom het coronavirus geen ruimte bieden voor meer vrijheden. Ook de avondklok blijft.
Het demissionaire kabinet is tot deze conclusie gekomen tijdens het Catshuisoverleg zondag, waar de cijfers tegen het licht werden gehouden. De druk op het systeem is te hoog, en met het huidige reproductiegetal van 1,14 - net als het aantal besmettingen per 100.000 inwoners - zijn versoepelingen niet aan de orde.
Domper voor de horeca
Wat betekent dit voor de horeca? In ieder geval zullen de terrassen niet openen. Onze sector blijft aangewezen op afhaal en bezorgen, waar mogelijk. Het hoger onderwijs zal ook nog gesloten blijven voor fysieke lessen. Wel wordt er vooruitgekeken naar het moment dat meer Nederlanders zijn gevaccineerd; binnen acht tot tien weken zijn de meeste Nederlanders namelijk gevaccineerd, wat meer ruimte biedt.
Nederland is niet het enige Europese land dat in lockdown blijft. Bijna overal in Europa gelden lockdowns en enkele landen hebben al verzwaringen doorgevoerd vanwege de oplopende cijfers. In Duitsland, waar de cijfers beter zijn dan in Nederland, worden sommige coronamaatregelen aangescherpt. In Nederland is daar voorlopig nog geen sprake van. Met de oplopende cijfers van de afgelopen week, het hoogste aantal sinds januari, werd al voorzien dat er in ieder geval geen Nederlandse versoepelingen zouden komen.
Viroloog en OMT-lid Koopmans deelde zondag in de media haar zorgen en verwacht dat het OMT pas 'over een maand of twee', dus op zijn vroegst eind mei, kan adviseren om enkele maatregelen los te laten. Zij ziet weinig redenen om te versoepelen.