Horecaondernemers zijn er na 1 juni (als de horeca daadwerkelijk open mag vanaf die datum) zelf verantwoordelijk voor dat hun gasten 1,5 meter afstand houden op de terrassen, aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Hij meldt wel dat hij zoekt naar een handige invulling van de regels, zodat het niet nodig is voor horecaondernemers om alleen maar 'politieagentje te spelen'.
Grapperhaus sprak woensdag met horecaorganisaties en burgemeesters over de gedeeltelijke heropening van eet- en drinkgelegenheden, waarbij 1,5 meter afstand het uitgangspunt blijft volgens de minister. Daarbij moet horecapersoneel veilig aan de slag kunnen, maar wel moet het mogelijk zijn om een 'slimme invulling te geven' aan de regels, zodat het personeel niet altijd met de afstand bezig hoeft te zijn. Er mag echter niet afgeweken worden van de geldende regels met betrekking tot anderhalve meter afstand.
Volgende week geeft een team van experts op het gebied van corona advies over de heropening van eet- en drinkgelegenheden.