Overlevingstochten zijn in. Voor families is het een veilig avontuur; voor bedrijven is het een mooie manier om saamhorigheid te kweken; voor familiehotel De Uitkijk (in Valkenburg aan de Geul) is het vooral een gouden idee.
Toen Teun Wienen nog friet bakte in zijn cafetaria, vroegen klanten hem regelmatig waar ze hun drang konden bevredigen om het Limburgse heuvellandschap te bedwingen. Dat heeft Wienen onthouden. Vijf jaar geleden begon hij als manager en sous-chef in familiehotel De Uitkijk. Hij ging met een stel vrienden - ervaren sportmensen - om de tafel zitten en stelde het ‘Survivalarrangement’ op.
Overal mannetjes
‘Als gasten een arrangement boeken, vraag ik eerst naar hun wensen en hun budget,’ aldus Wienen. ‘In principe kan alles. Als iemand wil parachutespringen, bel ik even rond; dan kan de volgende dag de parachutist de lucht in. Mensen kunnen hier met een mountainbike de mergelgrotten in. Ik heb de beschikking over een “Big Swing”: gasten hangen aan een tokkel in de Valkenburgse Panoramagrot en springen 25 meter de lucht in, van het ene afgrondje naar het andere.’
De meeste survivaltochten zijn fysiek niet zeer inspannend. De oudste deelnemer die Wienen mocht verwelkomen, was 81 jaar. Het gevoel van spanning en avontuur dat de deelnemers ervaren, komt voornamelijk voort uit onwetendheid. Wienen: ‘Een deel van de survivaltocht voert door een donkere grot. De deelnemers kunnen er geen hand voor ogen zien en schatten de hindernissen die ze moeten nemen altijd gevaarlijker in dan ze zijn. Ze weten niet dat ik overal mannetjes heb zitten om ze op te vangen. Ik spreek altijd met één groepslid af, dat hij zich uit de voeten maakt. Terwijl hij in de plaatselijke kroeg een biertje drinkt, arriveert de politie met loeiende sirenes. Zij kalmeren de groep, nemen het signalement van de “vermiste” op en stellen voor dat de groep in de grot gaat zoeken. De volgende dag sluiten we in een grote grotzaal het survivalweekend af met een luxueuze brunch, in het schijnsel van honderden waxinelichtjes. Deze brunch wordt verzorgd door mijn collega Johan Verkuik van hotel Kasteel Geulzicht.’
Familie
Een survivaltocht als deze kost de klant een aardig bedrag. Tachtig procent van de hotelboekingen is dan ook afkomstig van bedrijven. Wienen: ‘Als mijn schoonouders zich over een paar jaar terugtrekken uit het hotel, zie ik eigenlijk geen reden meer om De Uitkijk een familiehotel te noemen.’
Het ‘familiaire’ zal echter blijven: ‘Ik noem de gasten direct bij de voornaam; dat vinden ze geweldig. Voordat de werknemers van een groot bedrijf hier kwamen logeren, heb ik hun pasfoto’s opgevraagd. Ik moest er een nacht op studeren, maar de volgende dag kon ik iedereen met zijn of haar naam aanspreken. En we eten allemaal tegelijkertijd wat de pot schaft. Ik kook vaak Hollandse gerechten: aardappels, koteletjes, verse bloemkool... Veel lekkerder dan die eeuwige biefstuk met friet.’
De organisatie van het Survivalweekend vergt veel energie. ‘Ik zit vaak tot diep in de nacht achter de computer,’ vertelt Wienen. ‘Constant denk ik na over gouden ideeën. Momenteel werk ik aan een website voor alle hotels in de omgeving: www.familiehotels.valkenburg.nl. Je komt immers verder met samenwerking dan met concurrentie; dat leert zo’n survivaltocht je wel.'
HM302001