Noord tegen zuid, bourgondische maaltijden versus karige Calvinistische bordjes. Aandacht voor eten, of eten als brandstof. De moderne verschillen tussen de Belgische en Nederlandse
eetcultuur hebben hun wortels diep in de geschiedenis van beide landen. Dat bleek eens te meer, toen tijdens het Social Event van de AF&BM in Antwerpen een culinaire stadswandeling werd ondernomen.
*Van elixer tot zult*
Onder begeleiding van een vier stadsgidsen leerden de 80 aanwezigen over de geschiedenis van Antwerpen. Onderweg waren er diverse punten op de route waar werd gestopt voor een proeverij. Zo werd het digestief Elixer d'Anvers geproefd.
Ook was er een glas Australische witte wijn van Belgische makelij met daarbij Noordzeegarnaaltjes bij Vishandel Van Bladel.
Oesters met Champagne van het huis Vranken gingen van hand tot hand bij Het Toneelhuis.
Vleeswaren, zoals Antwerpse kop, filet d'Anvers en gerookt paardenvlees, kwamen van Slagerij Buyssee.
*Grote vraag*
De achterliggende vraag bij het proeven van al deze mooie producten is hoe het komt dat men in Nederland zo lang weinig tot niets op zijn eten gaf. Nog steeds zijn er mensen die eten en drinken als brandstof beschouwen. Andere nationaliteiten in Europa, waaronder de Belgen, besteden een veel groter deel van hun inkomen aan eten en drinken dan Nederlanders.
*'Op restaurant'*
In Nederland hebben restaurants in de regel hun piekdagen op vrijdag en zaterdag. In België zijn sommige restaurants juist gesloten in het weekeinde. Die dagen kook je zelf en ga je samen met familie en vrienden thuis aan tafel. De Belg die in het weekeinde 'op restaurant' gaat, bekent indirect dat hij niet kan koken.
*Grote rivieren*
Het verschil tussen de culinaire gewoontes van de Hollanders en Vlamingen is ingegeven door historische ontwikkelingen. Ten eerste kwamen de Romeinen nooit de grote rivieren in Nederland over. Hierdoor ontstond de scheiding tussen de verfijnde Romeinse eetgewoontes en de primitievere Germaanse eetcultuur. Ten tijde van het Bourgondisch rijk in de vijftiende eeuw waren Vlaanderen en de zuidelijke en westelijke provincies van Nederland met elkaar verbonden. Dit verklaart wellicht waarom er binnen Nederland in het zuiden van het land wel een meer bourgondische levensstijl op wordt nagehouden.
Tijdens het Social Event van de AF&BM werd eens te meer duidelijk dat Antwerpen zoveel culinaire ontdekkingen en verleidingen biedt, dat zelfs de meest stugge Calvinist niet anders kan dan zich ooit te bekeren.
~Frank Lindner~
Historie bepalend voor eetcultuur
24 juni 2013