Er wordt vooruitgekeken door de locaties die congressen en evenementen kunnen herbergen. Niet alleen RAI Amsterdam mag in 2023 het cardiologencongres ESC verwelkomen, ook het MECC in Maastricht heeft met het vastleggen van het jaarlijkse European Vascular Course (EVC), wat een toonaangevend congres is op vasculair gebied, een slag geslagen. Het congres wordt van 2022 tot en met 2026 jaarlijks in Maastricht gehouden.
De spin-off van het organiseren van dergelijke congressen is groot. De hotellerie in de betrokken steden zal er overduidelijk van profiteren. Het MECC heeft daarnaast een uitbreiding en ‘opknapbeurt’ uitgevoerd, waarmee een bedrag van 30 miljoen euro gemoeid is. Inmiddels is de vernieuwing afgerond.
Jaarbeurs Utrecht
Jaarbeurs Utrecht heeft een zwak jaar achter de rug. De omzet daalde in 2020 met 60 procent naar 58 miljoen euro. In 2019 werd nog 12 miljoen euro winst gemaakt, terwijl in 2020 12 miljoen euro verlies werd geleden. Het aantal banen dat samenhangt met alle activiteiten in De Jaarbeurs komt neer op 4800 fte, waarbij de totale waarde voor de stad op 500 miljoen euro op jaarbasis wordt geschat. Hierin worden bijvoorbeeld ook hotelovernachtingen meegenomen. De Jaarbeurs wordt nu deels gebruikt als GGD-vaccinatielocatie en op een van de parkeerplaatsen is een ‘XL-coronateststraat’ opgetuigd. De Jaarbeurs organiseert in de ‘Jaarbeurs Studios’ online evenementen. Vanaf eind september staan er weer fysieke evenementen op de agenda, die afhankelijk van de maatregelen doorgang kunnen vinden.
De Jaarbeurs houdt vast aan de nieuwbouwplannen, waarmee 300 miljoen euro is gemoeid. De oude hallen verdwijnen en er komt een compacter beursgebouw voor in de plaats. Of de plannen doorgang vinden zoals gepland, is nog onduidelijk aangezien een deel van het benodigde eigen geld (ongeveer een derde van het totale bedrag) is gebruikt om de coronacrisis het hoofd te bieden.
2022 lijkt ongekend druk te worden
Albert Arp, CEO van de Jaarbeurs, ziet evenwel lichtpuntjes: “Alhoewel we nu in onzekere tijden leven, lijkt 2022 ongekend druk te worden. En dit jaar, als er vanaf september hopelijk minder maatregelen zijn, kunnen we nog vier fantastische maanden draaien. Uiteraard is dat alles afhankelijk van de anderhalve meter afstand en de testsamenleving, want als die beperkingen blijven gelden, wordt het lastig.”
De bouwplannen van de Jaarbeurs zijn niet opzijgeschoven, vertelt Arp. “We houden eraan vast en onze scenario’s zijn nu gebaseerd op het ‘worst case-scenario’. Allereerst willen we toewerken naar de opstart en daar een goed gevoel aan overhouden. Dat we van 100.000 vierkante meter teruggaan naar 60.000 vierkante meter is niet gerelateerd aan corona, want de plannen zijn voor de epidemie al geopenbaard. In die plannen zetten we al in op hybride vormen, meervoudige verdienmodellen, minder vierkante meters en meer aandacht voor kwaliteit en duurzaamheid, mede door inzet van IoT en daardoor een maximale klantbeleving. De voordelen van onze locatie, vlak naast station Utrecht Centraal, zijn groot. We zien een verdrievoudiging van het aantal congressen in 2022, maar daarvan hadden we er nog weinig.”
De CEO ziet eveneens kansen in congressen voor de zorgsector: “De zorg groeit en de uitgaven gaan van 106 naar 150 miljard euro. Naast digitalisering van de sector blijft er veel vraag naar ‘handjeswerk’, waardoor er een grotere vraag ontstaat naar kennisevenementen. Als je bedenkt dat er straks 220.000 mensen werkzaam zijn in de gezondheidszorg en dat veel van deze organisaties kantoor houden in Utrecht, dan zie je dat dit voor ons een belangrijke sector is. Daarnaast biedt de ‘nieuwe economie’ – en met name op het gebied van e-commerce, mobiliteit en duurzaamheid - ook kansen.”
RAI Amsterdam
In Amsterdam is Maurits van der Sluis Chief Operating Officer van de RAI Amsterdam. De RAI zag de omzet teruglopen van ruim 135 miljoen euro in 2019 naar zo’n 42 miljoen in 2020. Er werd een verlies van 34,4 miljoen euro genoteerd. In 2019 werd nog een winst bijgeschreven van 8,8 miljoen euro.
Van der Sluis ziet dat de boeken zich weer vullen. “We zitten ramvol. Alles van het eerste halfjaar is doorgeschoven naar de tweede helft van dit jaar. Hopelijk kunnen die doorgang vinden, want we hebben al eens eerder gedacht op korte termijn weer open te kunnen, maar dat bleek toen onjuist. Zoals een collega van mij zei: ‘Hoop is uitgestelde teleurstelling’, en dat bleek waar. 2022 wordt een topjaar als alles door mag gaan, maar in welke vorm dat is, blijft nog onduidelijk. Mensen praten elkaar heel hard na en het woord ‘hybride’ horen we steeds terug. Ik moet het nog zien. Kleine meetings kunnen prima digitaal, maar grote bijeenkomsten zijn geschikter om live te doen. En laat dat laatste nu juist onze core business zijn. We prognosticeren nu nog op kleine stapjes, maar aan de andere kant kan het heel snel gaan. Dat heeft niet alleen te maken met het loslaten van maatregelen, maar ook met economische omstandigheden. Er zullen misschien bedrijven zijn die de hand op de knip houden, maar dat moet nog blijken.”
De RAI heeft ook verbouwplannen. “Die zijn niet gerelateerd aan corona. Ons herstel zal misschien wat langer duren dan bij mijn collega’s van de Jaarbeurs, omdat we meer internationaal georiënteerd zijn. Maar als het terugkomt, dan zijn we ‘leading’, waardoor ik verwacht dat we zeker even groot blijven. Het internationale karakter is onze grote kracht en in het ‘masterplan’ is een betere inrichting van het gebied meegenomen. De plannen waren even geparkeerd na de reorganisatie in de zomer, maar we zijn er toch mee verder gegaan. Het bouwen aan de RAI en de omgeving is feitelijk juist versneld door corona.”
Vooral internationale meerdaagse evenementen
De focus op internationale meerdaagse evenementen is al in 2004 ingezet door de RAI. “En daarbij oriënteren we ons breed: van zorg tot mobiliteit en watermanagement. Het gros van de evenementen bestaat uit vakevenementen, waarbij fysiek bezoek – eventueel met een digitale toevoeging – zal blijven. We gaan van een ‘tijdelijk abnormaal’ naar het ‘oude normaal’ met enkele aanpassingen. Nu er nog maatregelen zijn, hebben kleinere evenementen veel ruimte nodig. Voor ons is dat eigenlijk niet te doen, dus ik hoop dat we in september de anderhalve meter en mondkapjes de deur uit kunnen doen, waardoor we weer kunnen ondernemen zoals voorheen.”
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.