Waar iedereen al wel rekening mee hield, is gisterenavond bevestigd door minister De Jonge: de gedeeltelijke lockdown duurt in ieder geval nog tot december en 'wellicht tot in het nieuwe jaar'. Dit houdt in dat de horeca tot december de deuren gesloten moet houden. Er wordt op dit moment nog rekening gehouden met verschillende scenario's, afhankelijk van de ontwikkeling met betrekking tot de stijging van het aantal coronabesmettingen en de druk op de gezondheidszorg.
Wil Nederland teruggaan naar risiconiveau 3 op de zogeheten 'routekaart', dan moet het aantal besmettingen per dag dalen tot onder de 6000. Het is duidelijk: zover is het nog lang niet. Dit wijzen de recente cijfers uit. Maar ook bij niveau 3 is de situatie nog steeds ernstig. Experts menen dat met de huidige maatregelen het reproductiecijfer licht zal dalen, waardoor het virus langzaam teruggedrongen wordt. Daarmee is een totale lockdown niet direct nodig, maar zal het langer duren totdat het virus 'uitdooft'. Daarom gaan er stemmen op om een korte en stevige lockdown in te stellen.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, heeft al aangegeven dat in enkele steden de spoedeisende hulp tijdelijk gesloten is geweest omdat de druk op de zorg te groot was. Hij denkt ook dat eind november 57 procent van de zorg uitgesteld gaat worden vanwege de forse toename van het aantal coronabesmettingen.
Inmiddels heeft het OMT een negatief reisadvies voor het buitenland tijdens de kerstvakantie voorgesteld. Het OMT daarnaast voor Europese afstemming over het sluiten van de horeca, het verbieden van feesten en evenementen en het handhaven van de maatregelen.
In Duitsland wordt een lockdown inmiddels voorbereid. Op die manier wil het land bewerkstelligen dat families en vrienden elkaar tijdens de kerstdagen weer kunnen zien. De lockdown gaat op 4 november in wanneer daarover een akkoord wordt bereikt. De lockdown houdt ook een sluiting van de horeca in. Hotels mogen enkel kamers beschikbaar stellen voor mensen die daarvoor een absolute noodzaak hebben. Feitelijk is deze lockdown grotendeels vergelijkbaar met de lockdown die Nederland nu ondervindt.