Op 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In aanloop naar deze verkiezingen heeft de redactie een vijftal stellingen bedacht over zaken die op dit moment spelen binnen de horeca. Deze stellingen hebben we voorgelegd aan zes partijen die aan kop gaan volgens de peilingwijzer. Dit zijn PVV, VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA. Dit is de reactie van de D66.
Stelling 1
Mensen die kamers aanbieden via Airbnb of diners aanbieden via Airdnd, moeten worden gezien als ondernemers. Voor hen moeten dezelfde wetten en regels gelden als voor horecaondernemingen
“Eens. Airbnb is geen excuus voor mensen die structureel en op commerciële basis hun huis of kamer verhuren om zich niet aan regelgeving te houden waar hotels zich wel aan houden. Mensen die dat wel doen pakken we aan. Gemeenten kunnen daarbij afspraken maken met Airbnb, bijvoorbeeld over een meldplicht zoals in Amsterdam gedaan is. Verhuur door particulieren voor bijvoorbeeld een paar weekenden per jaar is echter geen probleem.”
Stelling 2
De boete van 1360 euro die een horecagelegenheid krijgt wanneer iemand jonger dan 18 jaar alcohol bij hem koopt, is niet terecht en moet verdwijnen
“Oneens. D66 ziet geen aanleiding deze boete helemaal af te schaffen. Door jongeren om een legitimatiebewijs te vragen kunnen horecagelegenheden voorkomen dat iemand onder 18 alcohol koopt.”
Stelling 3
Het btw-tarief voor eten, alcoholvrij drinken en logies in de horeca moet op het lage tarief blijven
“Eens. Eten en drinken zijn eerste levensbehoeften. Daarop wil D66 de belasting niet verhogen.”
Stelling 4
De Wet Werk en Zekerheid zorgt ervoor dat werkgevers de risico’s moeten dragen. In de horeca is veel sprake van seizoensgebonden werk. Deze wet moet dus aangepast worden
“Eens. Voor seizoenswerk is de Wet Werk en Zekerheid, mede op aandringen van D66, vorig jaar al enigszins versoepeld. Maar D66 wil dat het in dienst nemen van werknemers veel aantrekkelijker wordt. Niet alleen door aanpassing van de WWZ. We verlagen ook de belasting op arbeid met meer dan 10 miljard euro. En we verminderen de risico’s bij ziekte, bijvoorbeeld door voor werkgevers met minder dan 25 werknemers het tweede jaar van de loondoorbetaling collectief te verzekeren.”
Stelling 5
Kappers en boekhandels mogen ook alcoholische dranken aanbieden aan de klant
“Mengvorming moet wat ons betreft mogelijk zijn. Op het moment dat een kledingwinkel ook een zithoek wil maken waar de klanten een wijntje kunnen krijgen, zien wij geen problemen. Wel moeten zij hiervoor voldoen aan dezelfde regels en wetten die gelden voor een horecaonderneming.”
Tot slot
Wat gaat de D66 doen voor de horecaondernemer?
“D66 wil ondernemers de ruimte geven om te ondernemer. Concreet betekent dat zorgen voor minder regels, betere financieringsmogelijkheden, zorgen dat de risico’s voor ondernemers om mensen aan te nemen omlaag gaan en dat betekent lagere belasting op arbeid.”